Deutsche Telekom legt, voor het WK dat in juli begint, voor drie miljard euro een vdsl-netwerk aan tussen de tien grootste steden in Duitsland. Nog eens veertig steden moeten in 2007 worden aangesloten. Met dit netwerk moeten snelheden van 50 Mbps gehaald kunnen worden. Dat is ongeveer vijf keer zo snel als de huidige breedbandverbindingen.

In het Duitse wetsvoorstel krijgt Deutsche Telekom voor een onbepaalde tijd het alleenrecht over het nieuwe netwerk. Dit tot groot ongenoegen van Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en media).

Zij heeft nu een brief aan de Duitse minister van Economische Zaken geschreven waarin ze haar zorgen over dit plan uitspreekt. Tevens dreigt ze Duitsland voor het Europese Hof van Justitie te slepen als de plannen doorgaan. "De toekomstige telecommarkt is er niet één gebaseerd op nieuwe monopolies", aldus Reding maandag tijdens een persconferentie. Nieuwe infrastructuren moeten open zijn voor concurrenten, vindt ze.

Deutsche Telekom heeft gedreigd de investeringen te schrappen als het huidige wetsvoorstel te veel wordt gewijzigd. "We hebben duidelijke wettelijke kaders nodig voor de lange termijn als we dit project willen uitrollen", liet een woordvoerder van Deutsche Telekom eerder deze maand al weten. Deutsche Telekom heeft nog niet gereageerd op de brief van EU-commissaris Reding.