De twee partijen hebben toegstemd met een nieuw ontwerp waarbij de systemen elkaars signalen kunnen ontvangen. De signalen zullen worden geïmplementeerd in de nieuwe systemen Galileo Open Service en GPS IIIA.

Europa en de VS zijn al sinds juni 2004 in gesprek over interoperabiliteit tussen beide systemen. Voor consumenten betekent de toegang tot data van zowel GPS als Galileo dat het signaal nauwkeuriger en sterker wordt.

GPS bestaat al jaren uit dertig satellieten die om de aarde draaien. Ze voorzien nu consumentendiensten zoals navigatiesystemen van geografische informatie. Dit systeem is echter ooit ontworpen voor militaire doeleinden en kan ook voor die doeleinden worden onderbroken.

Het Europese Galileo is nog steeds in ontwikkeling. Galileo is een publiek-private samenwerking die eerder dit jaar vertraging opliep toen een vruchtbare samenwerking tussen deelnemende bedrijven uitbleef.

De Europese Commissie heeft er inmiddels op aangedrongen dat Galileo wordt betaald door de 27 EU-lidstaten. Op dit moment wordt er nog gediscussieerd over de vraag uit welke EU-budgetten geld moet worden gehaald voor onderzoek en ontwikkeling van het Europese satellietsysteem.