Sms'jes sturen naar het buitenland mag consumenten van de Europese telecomministers straks maximaal 11 eurocent en mobiel internetten 1 euro per mb (groothandelprijs) kosten. Dat heeft de Europese Raad van telecomministers (VTE-raad) gisteren besloten in Brussel.

Redings plannen

De plannen van de Europese ministers zijn in lijn met het in september geopperde voorstel van Eurocommissaris Viviane Reding.

Inwoners van de EU zouden nu gemiddeld 29 eurocent voor een sms vanuit een ander land betalen en de recente daling naar 28 cent is volgens Reding niet afdoende. Ook haar voorstel om telecomaanbieders pas vanaf de 31ste seconde gesprekken in rekening te laten brengen, zal worden overgenomen.

Geen waakhond

Redings plannen voor een sterke Europese telecomwaakhond zijn niet overgenomen door de ministers. Onder meer Nederland heeft zich onthouden van stemming, meldt EZ. In plaats daarvan wordt de huidige European Regulators Group, waarin 27 nationale telecomregelgevers zitting hebben, omgesmolten tot een sterker samenwerkingsverband van nationale opta's. Deze zal de aanpak van zaken als oneerlijke concurrentie of monopolieposities van providers moeten co├Ârdineren.

Verwacht wordt dat het Europees Parlement in het voorjaar 2009 zal instemmen met de voorgestelde prijsplafonds, die dan waarschijnlijk vanaf juli in werking zullen treden.

Eurocommissaris Reding was gemengd positief over het beraad, maar niet te spreken over het afschieten van haar plan voor een pan-Europese telecomwaakhond. "Het is duidelijk dat onze tekst veel ambitieuzer is dan de tekst waarover nu overeenstemming is bereikt, aldus Reding. "de Commissie zal bij haar oorspronkjelijk standpunt blijven."