Zo'n 200 Europese mobiele operators zijn aangeschreven door de EU. De bedrijven hebben twee maanden de tijd om hun zogenoemde roaming-tarieven te verantwoorden. Naast de belbedrijven benadert de EU ook nationale mededingingsautoriteiten en telecomwaakhonden.

De EU wil onderzoeken of de prijsstelling van roaming-tarieven in overeenstemming is met de Europese mededingingsregels. Het prijsverschil tussen een internationaal telefoontje met een lokaal abonnement en als gastgebruiker is soms 500 procent, bleek vorig jaar uit onderzoek van de International Telecom Users Association (INTUG).

Dit onderzoek is deel van de acties die de EU onderneemt om de nationale telecommarkten voldoende concurrerend te maken. Voormalig monopolisten als KPN Telecom en Deutsche Telekom mogen de markt niet frustreren.

Eerder onderwierp de EU al de huurlijntarieven aan een onderzoek. Een doorlichting van tarieven voor de lokale aansluitlijn, die concurrerende telecombedrijven moeten huren van de voormalig monopolisten, wordt overwogen.