De Europese Commissie wil het satelliet-navigatiesysteem Galileo door een verschuiving in de huishoudsbegroting financieren. Extra middelen vanuit de Europese landen zijn daardoor niet nodig, deelde de EU woensdag mee.

Het geld komt voor een groot deel uit ongebruikte landbouwfondsen die voor

2006 en 2007 waren gereserveerd. Daarnaast wordt 300 miljoen euro vrijgemaakt uit het R&D-budget. In het huishoudpotje van de EU bevinden zich enkele miljarden euro's aan ongebruikte reserves.

Normaalgesproken wordt dit geld indirect aan de lidstaten terugbetaald. De EU-landen en het Europese Parlement moeten het reddingsplan nog wel goedkeuren. Dat moet snel gebeuren als Europa wil kunnen concurreren met nieuwe systemen in China, Rusland en de VS.

Galileo moet vanaf 2012 het Europese alternatief zijn voor het Amerikaanse gps-systeem. Een consortium van bedrijven zou aanvankelijk 26 van de 30 satellieten bekostigen. Dat consortium trok zich terug uit het 3,4 miljard euro kostende project, nadat de EU niet garant wilde staan voor mogelijke risico's.

Diverse EU-landen, waaronder Nederland, weigerden daarna om nieuw geld te investeren. Andere EU-landen, waaronder Duitsland, zien liever dat Galileo uit een combinatie van nationale budgetten en geld van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt betaald. Het project werd extra vertraagd door onenigheid over het verdelen van opdrachten over de deelnemers in verschillende EU-landen.

Het Franse satellietexploitant Eutelsat maakte gisteren bekend dat ze Brussel graag

willen helpen. Niet financieel maar organisatisch, om te voorkomen dat het project verder uitloopt.

Eutelsat heeft met Euteltracs al een volgsysteem voor vrachtwagens ontwikkeld, dat van Galileo gebruikmaakt. Eutelsat-baas Giuliane Berretta heeft hierover al gesprekken gevoerd met EU-commissievoorzitter Manuel Barroso.