De mededingingsautoriteit van de Europese Commissie geeft definitief groen licht voor de overname van het Finse Nokia door Microsoft. Eerder gingen de Amerikaanse waakhond FTC en de aandeelhouders van Nokia akkoord. Met de deal, die begin september bekend werd, is 5,44 miljard euro gemoeid.

Patentenportfolio

Daarvoor krijgt Microsoft een tienjarige, non-exclusieve licentie op Nokia's patentportfolio. Van het roemruchte Finse bedrijf blijft alleen de netwerkinfrastructuur, kaartenplatform HERE en de R&D-afdeling zelfstandig.

De overname leverde in Finland veel verontwaardiging op, mede vanwege de “buitensporige” bonus die Nokia-baas Stephen Elop (foto hierboven) meekrijgt. Ook hij verhuist mee naar Microsoft, waar hij een van de kandidaten is als opvolger van aftredend CEO Steve Ballmer.

Bevroren bezittingen

Nog niet alle plooien van de overname zijn gladgestreken. In India zijn de bezittingen van Nokia bevroren, zo meldt The Financial Times. Bij een hoogopgelopen belastinggeschil wil de Indiase overheid nog een bedrag van 321 miljoen dollar ontvangen. De deadline daarbij is gelegd op 12 december.

Tot die tijd kunnen Nokia’s bezittingen, waaronder de 8000 werknemers tellende Chennai-fabriek, niet verkocht of in de Microsoft-deal betrokken worden. Ook IBM heeft volgens de krant een vergelijkbaar belastingconflict lopen met India.