Nederland is opgedragen om, net als de 24 andere lidstaten, nog voor november de frequentiebanden tussen 5,1 en 5,3 GHz en tussen 5,4 en 5,7 GHz vrij te geven. De toegenomen populariteit van draadloze diensten zorgt voor een op termijn onhoudbare drukte op de nu gebruikte 2,4 GHz-band, zo stelt de EC.

De 5 GHz-band moet de komst van Europese hotspots en het gebruik van voip (voice over internet protocol) stimuleren. Aanbieders van wifi-diensten kunnen de transmissiesnelheid verhogen. Naar verwachting zullen zij de maximale snelheid van 2,4 GHz-apparaten, 54Mbps, als standaard gaan aanbieden.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economsiche Zaken, is Nederland 'al bijna een jaar klaar' voor de 5 GHz-band. "Nederland legde de frequentiereeks, naar aanleiding van de Wereld Radioconferentie in 2003, al vast in het nationale Frequentieplan."

In de Verenigde Staten en Azië is de 5 GHz-band al langer beschikbaar. Volgens onderzoeksbureau Pyramid zijn in Aziatische landen in de regio nabij de Pacifische Oceaan alleen al 29.400 hotspots aanwezig, tegen 26.000 in West-Europa. Wereldwijd maken zo'n 120 miljoen mensen gebruik van wifi. Dit aantal zal in de komende drie jaar stijgen naar 500 miljoen.