Het glasvezelnetwerk biedt grote bedrijven, carriers en service providers de mogelijkheid om een 'private fiber network' te gebruiken. Ze kunnen daarop breedbanddiensten aanbieden of veeleisende applicaties draaien.

Bedrijven betalen niet per meter, maar een vast bedrag. In ruil daarvoor krijgen zij 'veilige verbindingen' met een 'virtueel oneindige bandbreedte' en 'honderd procent failover', stelt Eunetworks.

Eunetworks – een divisie van de Global Voice Group – zegt de infrastructuur van noodlijdende bedrijven te hebben opgekocht, voor een fractie van de oorspronkelijke aanlegkosten. De oorspronkelijke aanlegkosten worden door Eunetworks geschat op 2 miljard euro.

Het netwerk is de grootste in Europa en een van de grootste in Nederland, na dat van KPN, stelt Eunetworks. Bijzonder is dat het om een combinatie tussen een 'long haul'- en 'last mile'-netwerk gaat: niet alleen landen en steden, maar ook bedrijven binnen een stad zijn aangesloten.

Het 'long haul'-netwerk verbindt vijf Europese landen: Frankrijk, Duitsland, België, Groot-Brittannië en Nederland. De 'last miles' liggen in vijftien Europese steden, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Het 'long haul'-netwerk, het metronetwerk van Parijs en twee onderzeese kabels – voor de verbinding tussen het vaste deel van Europa en Groot-Brittannië – waren voorheen eigendom van Viatel. Eunetworks, dat nu voor vijftig procent eigenaar is van Viatel, zegt de glasvezelkabels te hebben overgenomen voor 35 miljoen euro.

Hosting

Naast de infrastructuur biedt Eunetworks ook een reeks diensten aan voor hosting, opslag en beveiliging. Deze worden geleverd vanuit datacentra in Amsterdam, Dublin en Frankfurt.

"Veel bedrijven die hun eigen datacentra draaien, vragen zich af of ze nog wel in grote steden moeten investeren", vertelt salesmanager Henk Huibers tegenover Techworld.

"De stroomkosten nemen toe, de koelingbehoeften nemen toe, waarom zouden ze die datacentra nog zelf draaien? Daar komt bij dat bedrijven meer winst kunnen rapporteren naar hun aandeelhouders als ze alles onderbengen in een gehoste dienst [omdat de kosten dan niet onder de 'capital expenditure' vallen, maar als operationele uitgaven worden gerekend, red.]."

"De drempel om uit te besteden is lager dan een aantal jaar geleden", concludeert Huibers. "Investeren in datacentra buiten de deur is al lang geen issue meer."