NASA stuurt in mei 2021 met behulp van een SpaceX-raket een voertuig, DART, af op asteroïde Didymos, in de richting van een kleine maan die om de asteroïde heendraait. Als deze asteroïde een jaar later zo'n 11.000 kilometer verwijderd is van de Aarde, schiet DART tegen de maan het hemellichaam in de hoop dat de botsing de koers ervan wijzigt, als test om te zien of en hoe een dergelijk plan kan werken.

Vanaf de grond zijn de gevolgen van de inslag nauwelijks te meten en daarom stuurt Europese ruimtevaartorganisatie ESA een missie naar het object om precies in kaart te brengen wat er is gebeurd. Die missie brengt het object nauwkeurig in kaart met behulp van laser-, radio- en visuele technieken. Zulke projecten leveren kennis en inzichten op die technologie hier op Aarde verbeteren, nog los van de eventuele winst dat de Aarde een catastrofale inslag van een asteroïde in de toekomst zou kunnen afwenden.

Zowel ESA als NASA zijn daarom enthousiast over de missie. "De twee missies zijn afzonderlijk waardevol, maar samen is het wetenschappelijke en technologische rendement fors hoger", schrijft ESA. "Ze dragen bij aan de belangrijke en positieve boodschap dat internationale samenwerking cruciaal is voor het bereiken van een initiatief voor planeetdefensie."