Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, gaat in de komende weken onderzoeken hoe de 'technische en juridische obstakels overkomen kunnen worden om internettelefoonverkeer te onderscheppen'. Joannes Thuy, woordvoerder van het in Den Haag gevestigde Eurojust, zegt tegen de IDG nieuwsdienst dat het aftappen van VoIP 'de prijs is die we betalen voor onze veiligheid'.

Italiaanse crimefighters luidden de afgelopen week de noodklok omdat criminelen steeds moeilijk afluisterbaar zijn. Volgens de Italianen keren de georganiseerde misdaad, wapen- en drugshandelaars en pooiers zich steeds vaker tot Skype en andere VoIP-systemen om de politie om de tuin te leiden..

Sterke encryptie

Telecomcarriers zijn volgens de wet verplicht om mee te werken aan het aftappen van gesprekken van en naar vaste en mobiele telefoons. Bij VoIP ligt dat moeilijker omdat hier (nog) geen wetgeving voor bestaat.

Naast juridische obstakels zijn er ook technische hordes die inlichtingendiensten moeten nemen. Skype gebruikt sterke versleuteling van de gespreksdata. Bij het opzetten van het telefoongesprek is er geen telefooncentrale die partijen met elkaar verbindt. Ook het telefoonboek wordt decentraal bijgehouden.

Het zou eventueel mogelijk zijn om met speciale software Skype-gesprekken te monitoren, of het VoIP-gesprek via een proxy-server om te leiden, maar dit is in beide gevallen veel complexer dan het aftappen van een gewone telefoon.

Menige opsporingsdienst heeft zich de afgelopen tijd al stukgebeten op de beveiliging van Skype. Nu wordt Europees dus een poging ondernomen om te bewerksteliggen dat ook de Voip-dienst van eBay kan worden afgeluisterd.