De gesprekken in Brussel om de thuiskopieregelingen binnen de EU te stroomlijnen zijn eind vorige week zonder resultaat afgebroken. Belangenorganisatie Digital Europe, dat ongeveer vijftig grote elektronicafabrikanten zoals Apple, Sony en HP vertegenwoordigt, stapte uit het overleg, meldt de Financial Times.

Rechtenorganisaties en grote ict-bedrijven kwamen niet tot overeenstemming over hoe de heffingen zijn aan te passen aan nieuwe vormen van digitaal kopiëren, schrijft EU-nieuwssite Euractive. Het overleg liep sinds juli 2008.

'Deal was bijna rond'

GESAC, de organisatie die 34 Europese rechtenorganisaties vertegenwoordigt, was verbaasd door het mislukken van het overleg, omdat een overeenkomst bijna rond leek te zijn. "Het voorstel, waarover bijna overeenstemming was bereikt, bestond onder meer uit vrijstellingen en restituties voor het verkeer van goederen die onder de thuiskopieheffing vallen, een regime omtrent verkoop op afstand en een vaststelling van welke produucten er in de EU onder de regeling vallen", aldus GESAC in een verklaring.

Compensatie

De thuiskopieheffing is bedoeld om rechthebbenden te compenseren voor gemaakte kopieën op diverse opslagmedia en apparaten. In Nederland is de thuiskopieheffing onlangs door minister Hirsch Ballin onder druk van de Tweede Kamer opnieuw voor enkele jaren op nul euro vastgesteld voor elektronische apparaten als mp3-spelers, harddisk en usb-sticks. Voor lege cd's en dvd's geldt de heffing wel.

Nederlandse musici en acteurs, verenigd in de Stichting Norma, probeerden eerder vergeefs via de rechter af te dwingen dat de heffing wordt uitgebreid naar diverse andere apparaten. De thuiskopievergoedingen die zij krijgen zijn de afgelopen jaren sterk teruggelopen doordat alleen lege schijfjes worden belast.

Beroep op Kroes

De belangenorganisatie Digital Europe, waar grote elektronicamerken bij zijn aangesloten, vindt de thuiskopieheffingen niet meer van deze tijd. Samen met de consumentenorganisatie BEUC vraagt Digital Europe de eurocommissarissen voor de interne markt en 'digitale agenda', respectievelijk Michel Barnier en Neelie Kroes, om te bepalen welke producten onder de heffing vallen en hoe hoog de heffing moet worden.

Volgens GESAC is het 'niet eerlijk' dat Digital Europe de gesprekken heeft stopgezet. "Dit kan betekenen dat ze een verborgen agenda hebben. Ze hopen misschien via de Europese Commissie een betere deal te kunnen sluiten."

Grote verschillen

EU-landen gebruiken nu voor dezelfde producten totaal verschillende tarieven. EU-regelgeving staat lidstaten nu nog toe om dit soort zaken zelf te regelen. Het overleg was bedoeld om te komen tot regels voor de hele Unie.