De Europese Commissie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het gaat om 1000 overtollige medewerkers in Finland en 1416 ex-werknemers in Roemenië. De Europese Commissie stelt het geld beschikbaar vanuit het Europese Globalisation Adjustment Fund (EGF). Het geld moet de ontslagen werknemers weer aan nieuw werk helpen. Het plan van de Commissie moet nog wel goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad van Ministers.

De Finnen krijgen 5,3 miljoen euro om de ex-medewerkers van Nokia bij te staan in het zoeken naar een baan, een loopbaanadvies, competentieonderzoek, training en herscholing, begeleiding naar ondernemerschap, inkomensondersteuning en mobiliteitsondersteuning. Het bedrag van 5,3 miljoen is de helft van het totale bedrag dat aan de ondersteuning van de werknemers staat ingepland.

Roemenen: meer ontslagen, minder geld

De Roemenen zijn met meer baanlozen, maar moeten het met minder geld doen: 2,9 miljoen euro. Het gaat in totaal om 1904 werknemers van Nokia en een toeleverancier, waarvan verwacht wordt dat 1416 mensen mee gaan doen aan de reïntegratieplannen. Zij krijgen de dienst From Job to Smart Job, wat veel lijkt op hetgeen hun Finse ex-collega's voorgeschoteld krijgen aan diensten. De EC wil hier meer dan de helft van de totale kosten (4,5 miljoen) betalen.

Nokia heeft zijn telefoonproductie overgeheveld van Europa naar Azië, en wel naar China, Zuid-Korea, India en een in aanbouw zijnde fabriek in Vietnam. Door de sluiting van de Nokia-fabriek in Cluj in Roemenië verdwijnt 40 procent van alle banen in die regio, zegt de Europese Commissie. In Salo, Finland, was het percentage werklozen in 2008, bij de start van de recessie, zo'n 6 procent. Eind 2009 was dat al verdubbeld en met de ontslaggolf bij Nokia, nu en in de naaste toekomst, is er een risico dat dat stijgt naar 15 tot 17 procent eind van dit jaar.