Dat is de grootste stijging van het tweede naar het derde kwartaal sinds 1998, meldt onderzoeksbureau Gartner. Toch komt het aantal verkochte servers nog steeds 22,9 procent lager uit dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Ook de omzet is minder; die komt met 3 miljard dollar 22,8 procent lager uit. In de markt voor servers met x86-processors is het volume 22 procent gedaald vergeleken met vorig jaar.

HP behoudt zijn eerste plek in de top vijf van leveranciers, maar daalt wel 19 procent. Hoewel de nummers twee en drie Dell en IBM de grootste daling lieten zien in aantallen machines, zegt Gartner dat niettemin dat beide leveranciers op de weg terug zijn en in deze markt HP kunnen uitdagen.

Klappen voor Fujitsu en Sun

De omzetten uit Unix-servers met RISC- of Itanium-processors zijn 35 procent gedaald. Daarbij hebben Fujitsu (min 73 procent) en Sun Microsystems (min 42 procent) de zwaarste klappen opgelopen. Fujitsu verlegt zijn focus naar de x86-markt terwijl Sun last blijft houden van de impasse in de overname door Oracle. IBM daarentegen presteert bovengemiddeld en is gestegen naar de tweede positie in dit segment.

Voor het lopende kwartaal verwacht Gartner dat er een kleine verbetering is ten opzichte van het afgelopen kwartaal, waarbij de kans op groei in 2010 steeds groter wordt ingeschat.

Bron: Channelworld.