Het nieuwe Ti-model is gemaakt van luxe materialen als Titanium 5, leer (ook in krokodillenvariant), en saffier kristal voor het scherm. Qua technische specificaties is de smartphone relatief bescheiden. Het 4G-loze toestel heeft een 3,7 inch scherm en draait het inmiddels wat verouderde Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). De processor is een dualcore 1,7 GHz processor (een Snapdragon S4 volgens The Verge) met 1 GB geheugen en 64 GB opslagruimte.

Luxe voor de superrijken

"Vertu zal nooit op de bleeding edge zitten qua technologie", zegt hoofddesigner Hutch Hutchison tegen de BBC. Hij stelt dat het draait om "relevante technologie en vakmanschap". Android heeft de voorkeur gekregen boven Windows Phone, vertelt Hutchison, vanwege het al gevestigde ecosysteem van apps en diensten. Dit in tegenstelling tot Nokia, die Vertu in 2002 heeft opgezet om de markt van luxetelefoons exclusief te bedienen. Vertu is vorig jaar afgestoten.

Elk Vertu Ti-toestel is handgemaakt in Engeland en met een laserinscriptie gesigneerd door de vakman die het heeft geassembleerd. Elke Vertu-smartphone heeft een speciale conciërge-knop waarmee de bezitter 24 uur per dag direct contact krijgt met een wereldwijd opererend serviceteam van de fabrikant. Dat team doet dienst als persoonlijke conciërge voor de klant, niet zozeer voor het luxe toestel zelf maar voor diensten als lokale informatie, evenementen en reserveringen.