Internetprovider Ecatel, officieel Brits maar gevestigd in Nederland, moet met spoed 18 websites uit de lucht halen die namaakspullen van dure merkkleding en horloges aanbieden. Dat heeft de rechter in Den Haag beslist (zie beschikking onderaan), opmerkelijk genoeg via een ex-parte bevel, waarbij de aangeklaagde partij geen verdediging kan voeren.

Breitling tegen bodemprijs

De zaak is aangespannen door REACT, een soort Europese BREIN die strijdt tegen 'counterfeit' producten. REACT vertegenwoordigt in deze zaak een trits horlogemakers zoals Breitling, Omega, Patekke Philip en Tag Heuer.

Het gaat om sites als AAAqualityreplica.com, waar nepmerkhorloges tegen bodemprijzen worden verkocht. Veel van de sites worden gerund vanuit China, maar de servers staan bij Ecatel. Zowel de sitebeheerders als Ecatel hebben niet op sommaties gereageerd, stelt REACT. Daar is de rechter gevoelig voor en hij beveelt de hosting van 18 sites binnen drie dagen te staken, op straffe van 5000 euro per dag.

Ex-parte: snel en goedkoop

Joris van Manen, advocaat van REACT, is blij dat het ex-parte verbod is toegewezen. “Dit scheelt veel geld voor de rechthebbenden. Een kort geding is al snel 5 keer zo duur als een ex-parte beschikking. Dit is een efficiëntie manier om rogue hosters aan te pakken. De meeste hosting providers werken overigens netjes en snel mee, maar er zitten een paar foute partijen bij. Ecatel is daar één van."

Reinier van Eeden, directeur van Ecatel, weet nog helemaal niets van de kwestie, zegt hij in reactie aan Webwereld. Hij is verbaasd over de spoedzaak en het vonnis tegen de hoster. “We werken altijd mee aan sommaties."

Slecht imago overdreven

Ecatel heeft geen al te beste naam, nadat het meermaals op zwarte lijsten kwam te staan, wegens het hosten van spammers, crimeware en c&c- servers van botnets. Volgens Van Eeden heeft Ecatel tegenwoordig echter een veel strenger abusebeleid en is het beruchte imago overdreven.

Ex-parte Tegen Ecatel