De bèta van Exchange Server 2010 is het eerste tastbare onderdeel van de upgrade die ook de Office-suite te wachten staat. Exchange 2010 staat op de rol voor later dit jaar, terwijl Office 2010 volgend jaar verschijnt. In de bèta zijn nog niet alle beloofde nieuwe functies geïmplementeerd. De testversie was al beschikbaar voor een beperkt aantal geselecteerde klanten.

Voor beheerders is vooral de manier waarop Exchange omgaat met databases flexibeler gemaakt. De nieuwe mailbox-move functie maakt het mogelijk om postvakken te migreren zonder dat het ten koste gaat van de beschikbaarheid. Deze Database Availability is een samensmelting van de oude functies voor clusterreplicatie en standby-replicatie. De database zelf is ten opzichte van Exchange 2007 flink bijgeschaafd.

Verder is de ondersteuning voor PowerShell uitgebreid naar versie 2 van de commandline-interface, welke nu nog in de community technology preview zit. De commando's die nodig zijn om gebruikersrollen in te stellen of om mailboxen mee te beheren worden daarmee eenvoudiger, en vooral compacter. Zo wordt het mogelijk om meer acties met een enkel commando uit te voeren, waar eerst meerdere commando's nodig waren.

Gebruikers zullen vooral de mail-mogelijkheden opvallen in Outlook 2010. Zo zijn waarschuwingen in te stellen die moeten voorkomen dat gebruikers mails versturen naar iedereen in de CC als dat niet de bedoeling is, of om te voorkomen dat iemand opnieuw wordt gemaild waarvan al bekend is dat deze afwezig is. De webvariant, Outlook Web Access, is omgedoopt naar Outlook Live en werkt nu ook in alle glorie op niet-Microsoftbrowsers als Firefox en Safari.

Exchange Server 2010 komt uit voor Windows Server 2008. Bron: Techworld