Tot deze conclusies komt Expand Networks tijdens een interview met Techworld. "We dachten dat de serverconsolidatiemarkt groter is dan die werkelijk is", zegt Christian Honoré, bij Expand Networks regionaal directeur voor de Benelux en Frankrijk.

Honoré doelt op projecten waarbij bijkantoren via Wide Area File Services (WAFS) worden verbonden met het datacentrum en dus geen eigen servers meer nodig hebben. "Ons product kan de servers in de bijkantoren vervangen en heel naïef dachten we dat tachtig procent van de bedrijven dit product zou kopen. Dat is niet het geval, en zeker niet in Nederland. In plaats van één deal per week, sluiten we er nu één per maand."

Volgens Honoré geven Nederlandse IT-managers de voorkeur aan andere technologieën zoals fat clients, en dat heeft volgens de directeur te maken met emoties en politiek in de IT. "Als IT verdwijnt uit de bijkantoren dan zijn er ook mensen die macht verliezen, of zelfs hun baan. Of worden overgeplaatst. Dan kom je op het emotionele vlak van de IT."

"Onze voorspelling was hoger dan het aantal daadwerkelijke aantal deals dat we hebben gesloten voor serverconsolidatie, en dat geldt niet alleen voor Expand maar voor alle WAFS-leveranciers", verzekert Honoré. Rob Willekes, Product Sales Specialist Datacenter bij Cisco, is het daar echter niet mee eens. "Wij zien consolidatie bij iedereen hoog op de agenda staan." Volgens Willekes bevinden de geïnteresseerden zich onder zowel grote als middelgrote bedrijven en in de publieke sector. "Al in 2006 zijn klanten bekend geraakt met serverconsolidatie en hebben na een proof-of-concept gekozen voor een bepaalde uitrol."

Volgens Willekes valt het met het emotionele aspect dat zou kleven aan serverconsolidatie ook wel mee. "Als ik in contact kom met de CEO en ik vertel hem dat hij de kosten omlaag kan brengen, zal hij niet zeggen: 'Maar die arme mensen in de bijkantoren dan?' Bovendien is het IT-beheer van bijkantoren vaak al uitbesteed. Daar zitten dus meestal geen mensen voor beheer."

Bron: Techworld