Met deze uitspraak neemt het ministerie een voorschot op de nieuwe begroting en het nieuw te vormen kabinet. "Het nieuwe beleid gaat niet met heel veel geld gepaard," stelt Hans Vijlbrief, directeur-generaal Energie en Telecom bij het ministerie van Economische Zaken (EZ).

'Iedereen moet inkrimpen'

Hij vertelde over het dichtdraaien van de investeringskraan in een toespraak tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards van branchevereniging ICT~Office, woensdagavond in Den Haag. EZ heeft daarna sussend gereageerd. Een woordvoerder van haast zich de uitspraken van Vijlbrief te nuanceren. "Heel de overheid moet bezuinigen", zegt hij.

Toch noemt Vijlbrief concrete zaken, voor EZ en de Nederlandse ict-sector. Volgens hem zal het ministerie zich niet langer toeleggen op grootse plannen. EZ richt zich voortaan op projecten die met relatief kleine investeringen gerealiseerd kunnen worden. Voorbeelden zijn het helpen van het mkb (midden- en kleinbedrijf), het bevorderen van de computervaardigheid van burgers (de zogenaamde e-skills) en het verminderen van de regeldruk vanuit de overheid zelf.

Nog niet duidelijk

Volgens EZ is meer algemeen bedoeld dat het slechter gaat de komende tijd, en dat ook de ict-sector zich daarop moet voorbereiden. Waar het inkrimpen van de budgetten gevoeld gaat worden, wordt pas echt duidelijk als er een nieuw kabinet zit. Of er directe gevolgen zijn voor subsidies is ook nog niet duidelijk.

Branchevereniging ICT~Office benadrukt dat vooral een goede relatie met de overheid belangrijk is. De organisatie maakt zich geen zorgen over de inkrimping van budgetten. "Wij zijn ook niet afhankelijk van subsidies", zegt de woordvoerder. De aangesloten ict-bedrijven hebben meer aan commerciële deals met de overheid.

Slimme ict

Doordat er minder geld is, wordt de sector ook gestimuleerd om creatiever te zijn op ict-gebied. "Er zullen hoe dan ook nog steeds ict-diensten bij de overheid nodig zijn", aldus de zegsman. "Slimme ict wordt zo gestimuleerd."