Door een wetswijziging wordt het frequentiebeleid in Nederland dit najaar versoepeld. Het betekent onder meer dat het gebruik van fm-zendertjes die muziek van mp3-spelers en navigatiesystemen uitzenden eindelijk legaal wordt. De apparaatjes worden al geruime tijd verkocht. Daarbij kregen consumenten de waarschuwing dat het gebruik nog niet legaal was.

Volgens het Agentschap Telecom is de kans op schadelijke interferentie door de fm-gadgets verwaarloosbaar. "Zelfs als je er 20 miljoen in een houten zeecontainer stopt, ze aan zet en daarmee door Nederland zou gaan rijden, beperkt de storing zich tot heel beperkte gebieden", schrijft het agentschap in een beleidsdocument (PDF.

"Dit is uiteraard goed nieuws", reageert TomTom-woordvoerster Anette Hendrickx. TomTom verkoopt sinds februari een fm-zenderdock, waarmee via de autoradio naar navigatie-instructies en muziek op de geheugenkaart kan worden geluisterd. "Wij zeggen altijd tegen klanten dat ze voor het gebruik ervan eerst zelf moeten checken of dat in hun land legaal is."

Oogluikend toegestaan

Ook voor Kensington is het nieuwe beleid gunstig. Het bedrijf verkoopt de fm-zendertjes voor onder meer iPods al in grote winkelketens als Mediamarkt en Dixons. "Het werd al een tijdje oogluikend toegestaan," aldus Ilona de Bok, woordvoerster van Kensington. "Het product loopt goed. Er is steeds meer vraag naar. Ook zien we dat er op internet door gebruikers veel over wordt geschreven."

Diverse andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië en België, hebben de afgelopen maanden ook hun frequentieregels aangepast. De nieuwe wet wordt dit najaar ingevoerd. Volgens het Agentschap Telecom komt er nu 'zo veel mogelijk ruimte voor nieuwe toepassingen en technieken'.

De instantie wil van Nederland 'een proeftuin voor draadloze diensten' maken. Een voorbeeld: "Een grote Nederlandse rederij kan een kleine eigen fm-zender neerzetten om wachtende passagiers via de autoradio te informeren."