Volgens analist Benedict Evans delen de gebruikers van Facebook te veel met elkaar. Het sociale netwerk zou onder de talloze berichten in de tijdlijn kunnen bezwijken, voorspelt hij in een interview met Business Insider. Gebruikers raken door de drukte de kluts kwijt, denkt hij.

De Wet van Zuckerberg

Aanleiding voor de uitspraken is de voorspelling die CEO Mark Zuckerberg in 2008 al deed: “Ik verwacht dat mensen elk jaar twee keer zoveel gaan delen.” Deze verwijzing naar de bekende Wet van Moore – welke al jaren van toepassing is op computerchips – werd door The New York Times al “de Wet van Zuckerberg” genoemd. Evans ziet deze exponentiële groei in de praktijk plaatsvinden.

De groei van het sociale netwerk kan Zuckerberg en zijn collega’s op termijn duur komen te staan. Gebruikers worden door de grote hoeveelheid gedeelde items overspoeld. Dat is volgens Evans precies de reden dat vele gebruikers uitwijken naar slankere diensten als Snapchat, WhatsApp, WeChat, Line, Twitter en het door Facebook overgenomen Instagram.

Ontwerp gaat aan eigen succes ten onder

“De tijdlijn is een zwart gat geworden dat zal bezwijken onder zijn eigen gewicht”, verzucht Evans. Gebruikers zijn niet langer in staat om alle updates, foto’s en video’s van hun vrienden mee te krijgen.

Lees hier het volledige interview met de freelancende techanalist Benedict Evans.