Facebook's code rond kunstmatige intelligentie is vrijgegeven voor het opensource-raamwerk Torch. Daar werken universiteiten en bedrijven mee, vooral rond 'deep learning'. Een gesimuleerd neuraal netwerk kan daarbij zelf dingen leren.

Facebook gebruikt de algoritmes onder meer om gezichten te herkennen of om iemands houding op een foto te bepalen, zoals zitten, staan of lopen. Ook wordt de code gebruikt voor spraakherkenning en natuurlijke taal-applicaties.

'Grotere problemen sneller oplossen'

Facebooks onderzoeksafdeling naar kunstmatige intelligentie, Facebook AI Research (FAIR), stelt dat zijn stukken code 23,5 keer sneller werken dan wat er momenteel voor Torch beschikbaar is. Dat zijn met name algoritmes die worden gebruikt voor zogeheten 'convolutional neural networks', die beelden herkennen en gebaseerd zijn op biologische processen.

Met de snellere algoritmes zou het voor onderzoekers mogelijk worden om grotere problemen sneller op te lossen. Facebook belooft de code de komende tijd van 'hoge kwaliteit'-updates te blijven voorzien.