Een individu die honderden accounts van deze groep als nep aangaf heeft Facebook een slechte beurt laten maken. Het sociaal netwerk zegt wel honderdduizenden verzoekjes per week te krijgen waarbij mensen accounts aanmaken onder een valse naam. Dat mag niet, vanwege de angst voor "imitatie, pesten, trollen, huiselijk geweld, oplichting en racisme", legt productmanager Chris Cox van Facebook uit.

Nieuw authenticatiebeleid

Maar het strenge beleid maakt dus ook slachtoffers. Want de honderden als nep aangeven accounts blijken travestieten, transseksuelen en transgenders die het pseudoniem dat zij dagelijks hanteren nu plotseling niet op Facebook mochten gebruiken. In een publieke excuusbrief richt Facebook zich tot hen en belooft het sociale netwerk op termijn met een nieuw authenticatiebeleid te komen.

"We hebben begrepen hoe pijnlijk dit moet zijn geweest. Wij zijn jullie een betere service verschuldigd en zullen het beleid aanpassen zodat iedereen Facebook weer kan gebruiken zoals voorheen", aldus Cox, die uitlegt dat de authenticatie bij Facebook al tien jaar zo werkt dat als een account als nep wordt aangegeven de gebruiker om een vorm van identificatie wordt gevraagd.

Sociale norm

Dat gebeurt zoal via sport- of bibliotheekpassen en e-mails. "Wij geloven dat dit het juiste beleid [dat van echte namen -red.] voor Facebook is vanwege twee redenen. Ten eerste maakt het Facebook speciaal omdat de dienst zich onderscheidt van de rest van het internet waar pseudonimiteit en anonimiteit of willekeurige namen de sociale norm zijn. Ten tweede omdat we zo dagelijkse miljoenen mensen beschermen van echte schade."

Het namenbeleid van Facebook opent de deur naar intimidatie, misbruik en geweld, schrijft travestiet Olivia LaGarce in een petitie: Facebook: Allow performers to use their stage names on their Facebook accounts!