Techbeurs Nasdaq moet na een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) een bedrag van 10 miljoen dollar betalen. Dat bedrag is voor de slechte gang van zaken rond de beursgang van Facebook. Het is de hoogste boete die de SEC ooit heeft uitgedeeld aan een beurs.

De vooraf gehypte IPO (Initial Public Offering) op 18 mei 2012 had een feestje moeten worden. De beursgang van 's werelds grootste social network verzandde al snel in een technisch falen bij de geautomatiseerde schermenbeurs Nasdaq.

Dag vol onzekerheid

De ellende begon met een half uur uitstel. Vervolgens werden aanvragen voor Facebook-aandelen op het laatste moment teruggetrokken. Die 'cancellation orders' - volgens de SEC ruim 30.000 stuks - verstoorden het Nasdaq-handelssysteem omdat ze niet correct werden uitgevoerd. Investeerders bleven de hele dag in onzekerheid of hun koop- en verkooporders wel (op tijd) werden uitgevoerd. Ondertussen deden sommige banken extra onnodige biedingen, in reactie op het uitblijven van orderbevestigingen.

Binnen enkele dagen werd duidelijk dat het ontwerp van het ICT-systeem bij de Nasdaq brak was. Volgens de SEC heeft de beurs de plicht om voor een goed werkend systeem te zorgen. De waakhond neemt het beursbedrijf ernstig kwalijk dat door de Facebook-beursgang de markten zijn verstoord. De Nasdaq is volgens de financiële toezichthouder ook tekortgeschoten in zijn handelen nadat duidelijk werd dat er ICT-problemen waren.

Eigen regels overtreden

Daarbij heeft het nu schikkende bedrijf volgens de SEC de eigen huisregels overtreden. Ook Nasdaqs gelieerde third-party ‘broker-dealer’ Nasdaq Execution Services (NES) heeft gefaald. Die partij had voor garanties moet zorgen, maar slaagde er niet in om voldoende netto kapitaalreserves in huis te hebben op de dag dat het mis ging, luidt de conclusie van de SEC.

De Nasdaq heeft in mei vorig jaar direct spijt betuigd. Het gaf daarbij toe dat de hele beursintroductie uitgesteld had moeten worden, vanwege de problemen met het softwareplatform. De problemen zijn zwaar onderschat. “We dachten dat we het opgelost hadden", zei topmanager Eric Noll van Nasdaq tegen beurshandelaren, maar het tegendeel bleek waar op 18 mei.

Schadeclaims

Met deze schikking is de kous nog niet af. De Nasdaq moet als onderdeel van de schikking alle voorgenomen verbeteringen aan het ICT-systeem verplicht doorvoeren. Ook lopen er nog diverse schadeclaims van handelshuizen tegen de Nasdaq. Het beursbedrijf heeft daarbij inmiddels al 62 miljoen dollar beschikbaar gesteld.

Zakenkrant The Wall Street Journal belicht het Facebook-beursfiasco: