Facebooks HipHop maakt van dynamische PHP-code geoptimaliseerde maar statische C++-code en compileert het via de GNU C++-compiler G++. Facebook heeft de aanpassing dinsdag uitgebracht onder de PHP-licentie.

HipHop werkt al op de vele duizenden Facebook-servers. De sociale netwerksite met circa 350 miljoen gebruikers startte een half jaar geleden met de invoering. Negentig procent van het Facebook-verkeer gaat al via de aangepaste PHP. HipHop ondersteunt momenteel versie 5.2 van PHP. De stap naar 5.3 volgt binnen enkele maanden.

Kostenbesparing

Facebook hoopt met HipHop kosten te besparen. "We kunnen meer actieve bezoekers aan en halen meer uit de huidige hardware, zonder dat we extra servers hoeven te kopen", aldus Facebook-manager David Recordon tegen The Register. In 2007 realiseerde Facebook zich dat er een grote verandering in zijn serverarchitectuur nodig was, wilde het de groei in het bezoek bijhouden zonder het steeds weer bijplaatsen van nieuwe servers.

Een van de opties was volgens Recordon het herschrijven van de totale site in een andere programmeertaal, het optimaliseren van de Zend php-engine en het werken aan PHP-caching in de applicatieserver. Maar het herschrijven was niet bij te benen geweest, vanwege alle wijzigingen die programmeurs in de tussentijd zouden doorvoeren aan de Zend-engine.

HipHop zorgt volgens Recordon niet voor een vertakking in de PHP-stamboom. De versie is slechts interessant voor een zeer beperkt aantal megasites. Facebook hoopt het aantal verschillen tussen PHP en Hiphop te beperken. "HipHop is zinvol op onze schaalgrootte, maar de meeste mensen zullen gewoon PHP blijven gebruiken."