Schrems haalt opnieuw uit naar Facebook, dat onzinnige vertragingstactieken gebruikt om de collectieve rechtszaak te traineren. In een motie stellen de advocaten van Facebook namelijk dat de ruim 25.000 mensen, waaronder honderden Nederlanders, die zich hebben aangesloten bij Schrems 'juridisch onbevoegd' zijn.

Maar de definitie daarvan is in het Oostenrijkse recht heel specifiek: alleen minderjarigen of geestelijk gestoorden zijn 'onbevoegd'. "Aangezien gebruikers niet ineens jonger kunnen worden, stelt Facebook dus feitelijk dat zijn gebruikers geestelijk gestoord zijn geworden; een interessant argument", sneert Schrems dan ook.

EU-Hof neemt Safe Harbor onder de loep

Schrems heeft naast de Oostenrijkse zaak nog meer ijzers in het vuur. Onlangs besloot de Ierse rechter onverwachts om vragen aan het Europese Hof te stellen over het bewaren van Facebook-data van Europese gebruikers in de VS. En daarmee zal de hoogste Europese rechter een oordeel vellen over de legaliteit van de Safe Harbor-overeenkomst waarop alle Amerikaanse internetbedrijven die actief zijn in Europa leunen.