Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van de Stanford University, zoals gepresenteerd in Slate.

De onderzoeker, Alex Jordan, viel het op dat zijn vrienden kribbig werden na het bezoeken van de site Facebook. Als zijn vrienden bladerden door de foto’s en profielen van van mensen die zich op hun best presenteerden, dan kregen zij het gevoel dat iedereen het perfecte leven leidde, behalve zijzelf.

Een kenmerk van social networking sites is dat men zich in het algemeen alleen van de positieve kant laat zien. Alleen de foto’s waar men stralend op staat of de leukste belevenissen komen op de site. Hierdoor ontstaat een onevenwichtig beeld van de werkelijkheid. Als andere gebruikers hun profielen vergelijken met die positieve varianten van de andere gebruikers, dan ontstaat het beeld dat ze zelf minder succesvol zijn dan de mensen om hen heen. Het ontwerp van de site draagt hier ook aan bij. Zo bestaat er de ‘vind ik leuk’ knop, terwijl de negatieve variant, ‘de vind ik niet leuk’ knop ontbreekt, aldus Slate.

Jordan suggereert dat we Facebook-profielen net zo moeten gaan beschouwen als de gefotoshopte fotomodellen in de modebladen. Het zal je nooit lukken om er uit te zien als deze modellen, gewoonweg omdat er geen mensen bestaan die er uitzien als die modellen. Hetzelfde geldt voor Facebook. Je zult nooit zo gelukkig zijn als op de profielen van je vrienden, gewoon omdat niemand zo gelukkig is als die profielen laten zien.