Het datacenter van Facebook in Zweden heeft zijn eerste dataverkeer verwerkt. Een primeur, aangezien het gaat om het eerste datacenter van Facebook buiten de Verenigde Staten. Het Luleå Data Center ligt in de gelijknamige stad aan de noordelijke punt van de Baltische Zee, op zo’n 100 kilometer van de Noordpoolcirkel.

De constructie bestaat uit drie blokken van 28.000 vierkante meter en maakt onderdeel uit van de zogeheten Node Pole, een regio dat een wereldwijde hub voor dataverkeer en high-end datacenterhosting moet worden. Pas in 2014 is het Facebook-datacenter volledig operationeel.

3 grote locatievoordelen

De locatie is gekozen vanwege drie grote voordelen. Ten eerste profiteert het volop van de koele buitenlucht. De gemiddelde temperatuur in Luleå is 2 graden Celsius en is bovendien sinds 1961 niet langer dan 24 uur boven de 30 graden Celsius geweest.

De totstandkoming van het datacenter in beeld:

Het tweede voordeel is de elektriciteitsvoorziening via dammen in de Luleå-rivier. Daar wordt zoveel hydro-elektrische energie gegenereerd dat de helft ervan kan worden geëxporteerd. Tot slot heeft Zweden een dicht glasvezelnetwerk, waarvan de netwerkstructuur is gebouwd door de Zweedse telco TeliaSonera en dat betrouwbaar data kan verschepen naar de rest van Europa.

Open Compute Project

Vrijwel alle technologie in het serverpark is gebaseerd op ontwerpen uit het Open Compute Project (OCP). Daarin deelt Facebook het ontwerp van zijn eigen servers en datacentra met de wereld, compleet met specificaties en zelfs CAD-bestanden.

Het Luleå Data Center is het derde datacenter van het bedrijf na centra in Prineville in de staat Oregon en Forest City in North-Carolina. Facebook heeft een vierde datacenter gepland in Altoon, Iowa waarvan het eerste dataverkeer volgend jaar wordt verwacht.