Oculus Rift is vooral bekend als gamingplatform, maar Facebook ziet meer in de VR-technologie dan een manier om ondergedompeld te worden in een spelwereld. "Mobiel is het platfdorm van vandaag en we maken ons op voor het platform van morgen", stelt Zuckerberg in een persbericht.

Nieuwe communicatievorm

Oculus maakt de VR-bril Rift die hoge ogen gooit in de gamingwereld sinds een uiterst succesvolle Kickstart-campagne een paar jaar geleden. Er zijn diverse games ontwikkeld voor de bril waarbij de omgeving in 360 graden om de gebruiker heen gevouwen lijkt te zijn. Onlangs demonsteerde Oculus nog een driedimensionale reis over The Wall uit Game of Thrones.

Van het eerste prototype zijn er zo'n 75.000 verkocht, maar nog niet verscheept, aan allerlei ontwikkelaars. De eerste versie is een vrij lomp apparaat (zie video) maar toekomstige versies zouden meer als een bril moeten werken. De maker denkt dat een nieuwe communicatievorm aan de horizon ligt, met chatten via een driedimensionale interface.

'Facebook is eng'

Maar van deze vroege geïnteresseerden is niet iedereen even blij met de nieuwste aanwinst van Facebook. Minecraft-ontwikkelaar Mojang heeft een Oculus Rift-versie ontwikkeld die het bedrijf meteen na de bekendmaking heeft teruggetrokken. Volgens Mojang-baas Markus Persson geeft Facebook hem de griezels.