Toch kunnen honderden gevangenen het niet laten. Zij willen in contact blijven met familieleden en de wereld buiten hun tralies. Dat leverde de afgelopen drie jaar alleen al in de staat South Carolina ruim 400 disciplinaire straffen voor social netwerkgebruik op, vrijwel allemaal Facebook. En die zijn niet mis, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse digitale rechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF).

Level 1-vergrijp

Dat komt omdat in 2012 de South Carolina Department of Corrections (SCDC) "het creëren of bijstaan bij gebruik van een social netwerksite" tot een zogeheten Level 1-vergrijp heeft gebombardeerd. Gelijk aan de allerzwaarste vergrijpen dus. Het gebruik van met name Facebook leidt tot de isoleercel en het afnemen van alle privileges, zoals bezoek krijgen en telefoongebruik.

Uit opvraging op basis van de Freedom of Information Act, zeg maar een Amerikaans Wob-verzoek, blijkt dat gevangen in zestien gevallen na het gebruik van social media veroordeeld werden tot meer dan tien jaar in disciplinaire detentie, waarbij één gevangene ruim 37 jaar isoleercel kreeg voor 38 posts op Facebook.

Opgeschort

De gemiddelde straf voor "social networking" ligt volgens EFF op 512 dagen in een tuchtdetentie. Belachelijke straffen, want ze zijn dikwijls langer dan de oorspronkelijk opgelegde celstraf, en worden dan ook vaak om die reden opgeschort.

Facebook heeft een speciaal formulier waarmee accounts van gevangenen kunnen worden neergehaald: Klik voor groot