Vanwege het wantrouwen kiest Facebook volledig voor een zelfgebouwde switch. Afgelopen zomer presenteerde het dan ook tijdens GigaOm Structure de Wedge, een zelfgebouwd switching platform op basis van het eigen Linux-besturingssysteem FBOSS. In een interview met The Register legt Ahmed uit dat het hem stoort dat netwerkleveranciers angstvallig hun intellectueel eigendom voor zichzelf houden.

Eén van de redenen voor Facebook om bekende netwerkfabrikanten aan de kant te zetten is dat het een keer geconfronteerd werd met kleine foutjes in een memcache-omgeving. "We waren drie weken aan het troubleshooten, maar we konden het probleem niet vinden - veel experts hebben van alles geprobeerd."

'Wij willen dat zelf ook kunnen!'

Radeloos belde men naar de leverancier van de switch, die een reparateur langs stuurde om het probleem te onderzoeken. Die draaide een tooltje om de ASIC-chip uit te lezen en kon direct zien dat de chip zelf verantwoordelijk was voor packet loss. "Hoe konden wij daar ooit zelf achter komen?", verzucht Ahmed. "Er is nergens een teller en die diagnostiek is verborgen."

Sindsdien heeft Facebook alle geavanceerde switches vervangen door eigen exemplaren die aangestuurd worden door een x86-server en het Wedge-platform, vertelt Ahmed.

'Networking loopt jaren achter'

Vorig jaar liet de directeur al weten aan de IDG News Service dat Facebook veel heil ziet in software-defined networking om minder afhankelijk te zijn van netwerkleveranciers. Ook toen al sprak Ahmed zijn frustratie uit over bijvoorbeeld het lange wachten op updates vanuit leveranciers. "Networking moet snel uit de middeleeuwen komen en open worden. De dagen van hecht geïntegreerde oplossingen is voorbij. We moeten gebruikmaken van developers om networking een stuk vlotter te laten opereren dan het nu doet."