Volgens Facebook is het experimenteren, wat door vele gebruikers en privacyexperts dit weekend 'eng' en 'onethisch' werd genoemd, prima te verdedigen. Het sociaal netwerk manipuleerde in januari 2012 de overzichten van gebruikers om daar opeens heel veel positieve of negatieve berichten van andere Facebookers te laten zien. Aan het experiment (resultaten hier) werkten zowel Facebook als het leger en Amerikaanse universiteiten mee. Gebruikers werden niet geïnformeerd.

Juridisch gezien staat Facebook in zijn recht. Wie zich aanmeldt voor het sociale netwerk, gaat akkoord met de bepaling dat data gebruikt mag worden voor analyses, testen en onderzoek. Toch uit de kritiek zich vooral op het feit dat Facebook data manipuleerde zonder daarover een mededeling te doen. Ook de betrokkenheid van het Amerikaanse leger roept grote vraagtekens op.

In een reactie laat Adam Kramer van Facebooks Core Data Science Team weten dat het voor het netwerk van groot belang was de feed ongemerkt te manipuleren om goed onderzoek te kunnen verrichten. Hij stelt dat er geen berichten verborgen werden, maar dat ze alleen minder vaak getoond werden, wat klaarblijkelijk als verzachtende omstandigheid gezien moet worden. "Ons doel was nooit om mensen ongerust te maken. Ik kan wel begrijpen dat sommige mensen zich hier druk over maken", stelt hij.