De SEC overweegt dwang uit te oefenen op de Nasdaq om zijn processen te verbeteren in het ontwikkelen, veranderen, testen en implementeren van computercode. Dat schrijft Computerworld UK. De SEC is geschrokken van het debacle rond de beursintroductie van Facebook, dat ontsierd werd door verschillende computerstoringen en eist van Nadaq dat zoiets niet meer voorkomt.

Daar is een upgrade van het handelssysteem voor nodig. De Nasdaq heeft al IBM in de armen genomen om de huidige processen in het ontwerpen, testen en uitrollen van de handelssystemen onder de loep te nemen en ook te onderzoeken of het wel goed wordt gebruikt. Maar de SEC zou volgens de Wall Street Journal nu eisen dat ook de computercode die gebruikt wordt bij IPO's en andere bijzondere functies in de systemen worden bezien.

'Schadevergoeding is oneerlijke concurrentie'

De New York Stock Exchange heeft in de tussentijd laten weten dat het grote moeite heeft met de compensatie die Nasdaq wil bieden aan handelaren die geld hebben verloren tijdens de eerste handelsdag van Facebook op 18 mei. Nasdaq heeft een bedrag van 40 miljoen dollar hiervoor gereserveerd.

Nasdaq wil dat bedrag inzetten voor een tijdelijke korting op de handelskosten voor die handelaren, maar dat zou volgens NYSE in strijd zijn met de regels voor eerlijke concurrentie. NYSE ziet liever dat Nasdaq een rechtstreekse vergoeding aan de getroffen handelaren geeft in plaats van “het prijswapen te gebruiken".

Systeemfouten frustreren Facebooks IPO

De IPO van Facebook is op een fiasco uitgelopen als het gaat om de reputatie van Nasdaq als bedrijf. Direct bij de geplande introductie van het aandeel op 18 mei ging het mis. De software die speciaal bedoeld is voor de introductie van een nieuw aandelenfonds, vertoonde kuren.

Daardoor werd de beursgang een half uur uitgesteld, maar ook tijdens de handel op die vrijdag waren investeerders regelmatig in verwarring. Dit kwam doordat het systeem geen goede meldingen gaf of een koop- of verkoopopdracht wel werd uitgevoerd op het juiste moment tegen de juiste prijs.