De FFC besloot dinsdag unaniem (doc) tot het openstellen van het spectrum, voorheen gebruikt voor doorgave van analoge tv. Daarmee gaat het in tegen de wil van onder meer de entertainmentindustrie en komt het tegemoet aan de wensen van veel technologiebedrijven, waaronder Google. Het zoekbedrijf diende eerder dit jaar voor de tweede keer een plan in bij de FCC om de licentievrije frequenties te benutten voor dataverbindingen.

White spaces

De zogeheten 'white spaces' bevinden zich tussen de frequenties van de digitale tv-zenders op de kanalen 2 tot en met 51. Google wil op de vrije frequenties een draadloos netwerk opzetten dat de hele VS afdekt. Het nieuwe netwerk moet draadloze verbindingen van enkele gigabits per seconde mogelijk maken.

Ook andere technologiebedrijven willen de vrije etherruimte gaan benutten voor draadloze diensten. Net als Google maken ook onder mee Microsoft, Intel, HP, Dell en Philips deel uit van de White Spaces Coalition. Televisiezenders protesteerden tegen de plannen omdat ze storingen op het digitale tv-signaal vrezen.

Google blij

Google-oprichter Larry Page reageerde dinsdag vol lof op de beslissing van de FCC. In een blogbericht schrijft hij dat dit 'een duidelijke overwinning is voor internetgebruikers en iedereen die goede draadloze communicatie wenst'. Page stelt blij te zijn dat de telecomautoriteit 'wetenschap boven politiek' heeft gesteld. "Jarenlang heeft de tv-lobby geprobeerd angst en verwarring te verspreiden over deze technologie."

Het is nog niet duidelijk wanneer bedrijven de frequenties kunnen gaan gebruiken. Ook moet alle apparatuur eerst worden goedgekeurd en getest door de FCC voordat het mag worden toegepast. De telecomautoriteit zegt te blijven luisteren naar de wensen van de tv-wereld om interferentie zoveel mogelijk te voorkomen.