De Federal Communications Commission (FCC) stelt harde eisen aan de toekomstige breedbandaanbieder op de 1,9 GHz-2,1 GHz-band, zo schrijft Ars Technica.

Dekking

Zo moet de data over het netwerk een downloadsnelheid van tenminste 768kb hebben. Daarnaast moet de helft van de Amerikaanse bevolking binnen vier jaar toegang tot de dienst krijgen. Aan het eind van de licentieperiode moet de dienst zelfs een dekking van 95 procent hebben.

Contentfilters

De telecomautoriteit stelt hiervoor zo'n 25MHz spectrum beschikbaar, dat zal worden geveild op de 'Advanced Wireless Services auction' (AWS-3). Meer details zullen op 12 juni naar buiten komen, maar een woordvoerder van de FCC liet alvast weten dat de provider ook contentfilters zal moeten plaatsen "ter bescherming van kinderen".

M2Z-voorstel

Deze eisen van de FCC doen sterk denken aan het M2Z-voorstel van twee jaar geleden. Deze starter vroeg van de FCC een licentie voor de 2155-2175-band om een nationale breedbanddienst te beginnen. Speciale filtertechnologie zou alle pornografische of anderszins ongepaste uitingen blokkeren, zodat de eindgebruikers geen filtersoftware hoefde te installeren om hun kinderen tegen vunzigheden te beschermen. De Amerikaanse overheid zou vijf procent van de netto inkomsten van de 'premium'-diensten ontvangen.

Tweede ronde

De FCC wees het M2Z-voorstel af, omdat het geen licenties aan bedrijven wilde verstrekken zonder veiling. M2Z dreigde met een rechtszaak maar trok dat dreigement weer in. Een vertegenwoordiger van het netwerk zou volgens Ars Technica recentelijk contact hebben gehad met FCC-voorzitter Kevin Martin over de naderende AWS-3-veiling. Het lijkt er dus op dat de plannen van M2Z een tweede ronde ingaan.