“Het is geen aantrekkelijke oplossing, maar wel een werkbare", blogt Matthew Garrett, ontwikkelaar van mobiele Linux-oplossingen bij Red Hat. In september vorig jaar trok hij al aan de bel nadat bleek dat Microsoft van hardwarefabrikanten verwachtte dat zij UEFI (unified extensible firmware interface) omarmen als opvolger van BIOS.

UEFI biedt beveiliging aan voor het bootproces door software alleen toe te staan als die is ondertekend met een digitaal certificaat. Zo'n certificaat, of sleutel, wordt dan uitgegeven door Microsoft zelf of door een pc-fabrikant voor de eigen systemen. UEFI is nodig voor hardwarfabrikanten om Windows 8 als besturingssysteem te gebruiken.

Een horde voor Linux

Garrett zei toen al op zijn blog dat dit een horde opwerpt voor Linux. "Een systeem dat op de markt komt met alleen sleutels van oem's [pc-makers - red.] en Microsoft zal Linux niet booten." Hij nuanceerde die conclusie met de opmerking dat het dan een kwestie is van ondertekende Linux-versies uitbrengen. Dat zal nu dan ook gebeuren.

Fedora 18 komt ongeveer op het zelfde moment uit als Windows 8, in het najaar. Veel alternatieven waren er niet voor het Fedora Project, of althans, die waren weinig aantrekkelijk zegt Garrett. Het negeren van het digitale certificaat door Fedora dwingt de gebruiker om de problemen met de firmware zelf op te lossen. “Het is niet de bedoeling dat we teruggaan naar de jaren negentig", zegt Garrett, verwijzend naar de tijd dat het alleen voor technisch begaafde mensen aantrekkelijk was om met Linux te werken.

Eigen sleutel geen optie

Een andere oplossing is het werken met een eigen sleutel, maar dat zou betekenen dat elke hardwareleverancier moet worden benaderd, zowel die van computers als van componenten die met Fedora overweg moeten kunnen. Niet te doen, concludeert Garrett, zeker niet als elke Linux-distributie een eigen sleutel tot UEFI moet krijgen. Daarnaast is het ontwikkelen van een digitale sleutel voor alle Linux-vormen een kostbare zaak, in tijd en in geld.

Het kost Fedora 99 dollar om van Microsoft een digitale sleutel te krijgen, voor elke nieuwe release startend met Fedora 18. Fedora brengt twee maal per jaar een nieuwe versie uit. Het is niet zozeer het geld dat een probleem vormt, zegt Garrett, maar het wringt vooral dat het laden van het besturingssysteem nu moet worden overgegeven aan de standaard bootloader na het overhandigen van de digitale sleutel. Dat betekent feitelijk dat Fedora aan Microsoft moet vragen of er Linux op een computer mag worden gedraaid.