Femtocells zijn kleine, energiezuinige basisstations die via breedband aansluiten op het netwerk van een provider. Zo'n 'privézendmastje' om mobiel telefoonverkeer over het IP-netwerk te sturen, zou met name aantrekkelijk zijn om mobiele dekking te creëren in woningen en kleinere kantooromgevingen. Het mooie volgens Infonetics is dat het femtocell-concept kan worden gekoppeld aan uiteenlopende technologieën zoals GSM, WCDMA (inclusief HSPA) en WiMAX.

Infonetics verwacht dat vooral de ontwikkelde landen femtocells als eerste in gaan zetten. De marktonderzoeker ziet daarbij vooral potentieel in de gebieden Azië-Pacific en EMEA. W-CDMA femtocells zullen in 2010 de overhand hebben met een marktaandeel van 59 procent. GSM/GPRS-femtocells hebben in dat jaar een wereldwijd marktaandeel van 6 procent.

Meer onderzoek

Infonetics staat niet alleen in zijn voorspelling. In november meldde consultancybureau IDATE al dat femtocells in het tijdbestek van een jaar de ontwikkeling hebben doorgemaakt van cult naar mainstream. Hoewel er nu nog geen commerciële voorbeelden zijn, verwacht IDATE dat er in 2011 achttien miljoen UMTS-femtocells over de toonbank gaan.

Aanbieders als Vodafone, T-Mobile en Telefónica zouden geïnteresseerd zijn in de technologie. Deze partijen zijn ook lid van het Femto Forum. De eerste grote femtocell-implementaties kunnen we al in 2008 verwachten, aldus IDATE. Leveranciers van de appparatuur zijn onder andere Netgear, Alcatel-Lucent, Motorola en Samsung.

Femotocells in Nederland

Ook telecomconsultant Ardy Bullee van BenN ziet toekomst voor femtocells, en in Nederland dan met name op de zakelijke markt. "De dekking binnen kantoren kan door de bouwconstructie nog wel eens tegenvallen. Zo heb ik een klant in Amsterdam Zuid-Oost. Je zou verwachten dat het daar wel goed zit met de dekking, maar het staat daar bol van de masten." Bullee ziet met name T-Mobile opduiken als zakelijke aanbieder van femtocells.

In andere landen zullen femtocells volgens Bullee vooral hun opmars maken binnen thuisnetwerken. "Op dat gebied zie je in de Verenigde Staten al veel ontwikkeling."

Bron: Techworld