Begin oktober eiste de actiegroep Raalte Tegen Straling al een bankgarantie van vijf miljoen euro van de firma Booijink, die op haar silo in het Raalter centrum tal van gsm en umts-masten heeft laten plaatsen.

Deze week werd ook de eigenaar Jan van Rossum van de Raalter watertoren doelwit van de acties. Raalte Tegen Straling behoudt zich het recht voor om indien nodig conservatoir beslag te laten leggen op eigendommen, zo liet advocaat J.P.E. Baakman van rechtspraktijk BAWA uit Haaksbergen in een brief weten.

Telecombedrijven die de antennes bij Booijink en Van Rossum (hebben) laten plaatsen kunnen zich formeel niet verzekeren tegen eventuele gezondheidsschades als gevolg van straling. Volgens Baakman durft geen enkele verzekeringsmaatschappij dit aan.

En dus richt de actiegroep zich op de eigenaren van gebouwen waar de masten staan. Zo wil men dat Van Rossum de antennes van de watertoren laat halen, omdat die in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan van 1997.

De gemeente houdt echter vast aan haar beleid om in principe medewerking te verlenen aan het plaatsen van antennemasten voor mobiele telefonie. Ondanks wetenschappelijke rapporten die zeggen dat geen stralingsgevaar is aangetoond voor umts-masten, zijn er diverse gemeenten die vanwege stralingsgevaar vergunningen weigeren. Dat is onlangs nog gebeurd in Tilburg. De telecombedrijven stappen in dat geval meestal naar de rechter, soms met succes. Zo mocht Haaksbergen vorig jaar de plaatsing van een mast niet langer weigeren.

Bij Raalte tegen straling zijn zo'n honderd Raaltenaren aangesloten.