Op sommige punten heb je altijd baas boven baas. De meeste genomineerden zitten zo’n tien tot twintig jaar in het vak, maar Vercauteren werkt al bijna 33 jaar bij het bedrijf. “In het begin volgde ik een vakopleiding in de fabriek, maar de laatste dertig jaar ben ik werkzaam in de IT. We werkten we nog met ponskaarten toen ik hier begon.”

“Het is typisch iets voor dit bedrijf dat de mensen die hier zitten lang blijven. Het is een fascinerend bedrijf. Het product is mooi, je komt overal ter wereld. We moeten qua technologie met het allernieuwste meelopen. Onze klanten zijn onder andere Shell, de NAM en noem alle grote bedrijven maar op. Die gebruiken natuurlijk ook de nieuwste technieken, en wij moeten meelopen.

Omgeving

“Op dit moment zitten we tussen de 250 en 350 werkplekken in. We zitten rond de 300, en dat groeit langzaam aan. We hebben hier een afdeling in Rheden zitten, waarbij we een vaste groep van medewerkers hebben terwijl we voor projecten links en rechts mensen inhuren. Zelf doe ik het werkplek- systeem- en netwerkbeheer, samen met nog een assistent die in opleiding is, en een helpdeskmedewerker.”

“Die ponskaarten hebben we gelukkig al lang niet meer, die hebben we snel achter ons gelaten. We hebben uitstapjes gemaakt naar Unix en Linux, maar nu zijn we echt wel aan het standaardiseren naar het Windowsplatform toe. Bijna alles draait nu op Windows Server 2008. We hebben een paar systemen die draaien op Windows 2000, maar het merendeel is 2003 en 2008. We willen gaan kijken wat de mogelijkheden voor andere platformen, maar eerst willen we alle buitenkantoren die we overal ter wereldwijd hebben staan standaardiseren. En je merkt toch dat Microsoft door bijna alle klanten wordt gebruikt.”

Bijkantoren

“Het zijn allemaal eigen vestigingen, waarvan de grotere een man of 15 of 20 hebben. Op dit moment hebben wij tien vestigingen in het buitenland hebben. We zitten nu al in bijvoorbeeld in Rusland, Venezuela, Singapore en al dat soort landen. We doen al het beheer hiervandaan. Sommige locaties hebben iemand die ook een beetje de boel draaiende houdt, maar alles wordt hiervandaan uit gecentraliseerd.”

Favoriete Tool

“Het zijn diverse tools die ik gebruik. Op dit moment krijg ik een overzicht van VisioApp, dat is voor remote beheer. Daarnaast zijn we bezig met het inrichten van het hele SCOM-verhaal van Microsoft. Dat is wel een favoriet tool voor mij aan het worden om alles in de gaten te houden. Het is vrij makkelijk te integreren met Microsoft. Het is daarnaast goed inzetbaar op het HP-platform waar we ook op zijn gestandaardiseerd.”

Trots

“Ik ben trots op de manier waarop de IP-telefonie hier is gegaan. We wilden de communicatie met de buitenkantoren via IP-telefonie doen om kosten te besparen. Er wordt nogal wat afgebeld tussen de verschillende vestigingen. Dat is ons in twee maanden helemaal gelukt, zonder problemen, terwijl we tegelijkertijd het netwerk omswitchten van 3Com naar HP Procurve. We werden door 3Com tegengehouden op gebied van communicatiegebied. We hadden het anders met modempjes op moeten lossen. Het was ook nog eens zo dat we vrolijk van 3Com te horen kregen dat de producten end of life gingen. Dan moet je iets anders bedenken, en komt het in een stroomversnelling.”

Blunderbokaal

“Het was wel grappig: er werd een storing gemeld dat bepaalde zaken niet werkte in de server voor de frontend van Exchange. Ik heb iedereen erop gezet om te kijken wat er aan de hand was. Toen bleek later dat ikzelf die machine had hergestart, althans dat dacht ik. Ik had hem dus gewoon gestopt en was hem vergeten weer aan te zetten. Iedereen is een paar uur aan het zoeken geweest, en toen stond die machine dus uit. Ik kreeg daar dus wel wat rode oortjes van. Beetje slordig. Ik had naar dat pakket van SCOM moeten kijken, die had het prima gerapporteerd, maar dat was ik vergeten.

“Dat alles kost gebak. We hebben ooit een beker gewonnen met sporten, maar die hebben we omgedoopt tot blunderbokaal. Wie hem ’s ochtends op zijn bureau terugvindt, moet zich eerst even afvragen wat hij fout heeft gedaan, en hij moet even de bakker bellen. Gelukkig wordt hij de laatste tijd niet heel vaak uitgereikt, behalve als er stagiaires komen. De eerste keer zien we nog door de vingers, maar heeft hij er ook gewoon recht op.”

Waarom winnen?

“Het zijn vooral mijn collega’s die vinden dat ik het moet winnen. Zelf ben ik bescheiden, als systeembeheerder moet je niet altijd op de voorgrond willen treden. Als mensen tevreden zijn, vind ik het al prima. Voor de eer is het leuk, maar het belangrijkste is dat mensen van hier en de buitenkantoren blij zijn met het werk dat ik doe.”

De andere finalisten zijn:

Jan-Willem Chen Beert Bierma Daan Lieshout Thierry Vos John Eijgensteijn Gerard van de Lagemaat Corne van de Ven Jeroen Huurman Ron Beugeling Bron: Techworld