“Het CBS is betrokken geweest bij de Anne Frankboom: die was een jaar of twee geleden door een schimmel aangestast, en die is door het CBS geïdentificeerd.” Het Hubrecht Instituut houdt zich vooral bezig met ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek. “Onze ict-afdeling faciliteert dus twee instituten.

Omgeving

“In totaal werken we voor zo’n vierhonderd gebruikers, en hangen er ik schat zo’n vier- a vijfhonderd machines aan het ip-netwerk. We hebben iets meer machines dan gebruikers, omdat we ook een aantal niet-standaard machines hebben op de labs. Daar hangt gespecialiseerde apparatuur aan, zoals microscopen of sequencers. We zijn met z’n zessen: Onze IT-manager, ik als systeembeheerder, drie gebruikersondersteuners voor Mac en Windows, en een parttimer die zich bezighoudt met het intranet en fotografie.

We hebben zo’n twintig Windows Server 2003 R2-servers draaien hier. We zijn van plan om die nog dit jaar helemaal te virtualiseren naar Windows Server 2008 R2. We hebben zo’n driehonderd gestandaardiseerde Windows XP desktops met Office 2007 en Adobe CS3 en wetenschappelijke software, zestig gestandaardiseerde Mac OS X-machines, zestig dedicated lab-machines, en dertig Linux-computers waar vooral op wordt ontwikkeld door bio-informatici. Dan moet je vooral denken aan mensen die werken met Perl, Python of dat soort zaken. Dat is een heel diverse omgeving. Dat maakt het heel interessant, maar het is soms ook heel erg lastig om de communicatie tussen die systemen en de buitenwereld goed te krijgen.”

Macs

“Die Macs is een historisch verhaal. Jaren geleden is een groep wetenschappers hier binnen gekomen die gewend was te werken met Mac. Die wilden daaraan vast houden. Het is een beheerdersdroom om alles te standaardiseren, maar dat is in een wetenschappelijke en educatieve omgeving als de onze bijna niet mogelijk. Voor de Mac-users gaan we binnenkort ook een Mac OS X-server draaien, onder andere als aanmeldings-, print- en en update-server. Dat alles is gekoppeld aan onze Active Directory. Zelf hou ik me vooral bezig met de Windows serveromgeving.

Koppeling

“De koppeling van Windows-op-windows machines is een verademing in vergelijking met andere platforms. Ik ben heel lang Linuxbeheerder geweest tot zo’n 3 jaar geleden, dus ik ken een beetje de voor en nadelen.

Favoriete tooltjes

“Keep it simple: de managementconsoles (MMC’s) van Microsoft. Een andere noemenswaardige is onze helpdesktool: Adventnet Servicedesk.”

Nieuwe ontwikkeling

“Ongeveer 80 procent van mijn tijd bestaat uit beheer, en 20 procent probeer ik aan nieuwe ontwikkelingen te wijden. De laatste tijd volg ik vooral oplossingen als Terminal Services, Hyper-V en App-V onder Windows Server 2008R2. Het plan is om dat nog dit jaar te implementeren op HP Bladeservers. We hebben nu vooral losse servers in rack.”

Leuke oplossing

“Als ik er eentje moet noemen die ons een jaar of 5 geleden veel installatiewerk bespaard heeft is dat het universele installatie-image. Destijds werden systemen bij verschillende leveranciers gekocht, dus dat betekende veelal heterogene hardware.

Ik heb daarvoor toen een universele Windows XP image gebouwd, waar met behulp van Windows PE, Norton Ghost en automatische driverherkenning en injectie heel snel een nieuwe ‘standaardmachine’ mee kon worden geïnstalleerd. Maar ach, inmiddels zijn daar legio commerciële en gratis oplossingen voor en kopen we hardware tegenwoordig homogeen in. Toch was het een leuk en goed leermoment.”

Blunder

“Ik heb pas een ontzettende blunder gemaakt. Ik had een bestaand gebruikersaccount als template gebruikt om een nieuwe account aan te maken. Daarbij vergat ik dat er in de bestaande account een mail-forward stond naar een extern adres. Alle mailtjes van een nieuwe gebruiker werden zo doorgestuurd naar een oud-werknemer. Dat is een heikele kwestie natuurlijk. Gelukkig viel het mee, het werd snel ontdekt en beide gebruikers kenden elkaar nog. Binnen een paar dagen was het wel duidelijk. Het is allemaal goed gekomen.”

Waarom winnen?

“Heel lastig te zeggen. We doen waarschijnlijk niet allemaal exact hetzelfde werk en werken ook niet in dezelfde omgeving. Dat lijkt me duidelijk. Ik kan mezelf niet boven die anderen zetten, en ik ken die andere deelnemers ook niet. Die menselijke fascinatie voor top-tienlijstjes vind ik altijd heel grappig.”

De andere finalisten zijn:

Jan-Willem Chen Beert Bierma Daan Lieshout Thierry Vos John Eijgensteijn Corne van de Ven Eddy Vercauteren Jeroen Huurman

Ron Beugeling

Bron: Techworld