"Daarbij ben ik verantwoordelijk voor implementatie, beheer en ontwerp van ict-infrastructuren."

Omgeving

"Op dit moment heb ik zo'n tweehonderd werkplekken onder mijn hoede. Dat is allemaal bij één klant waarbij ik ben gedetacheerd, een vastgoedbedrijf. We zitten nu in de laatste fase van een deelproject. Die duurt nog twee tot drie maanden. Hoe het verloop van de opdracht verder zal gaan, dat weet ik nog niet. Het is de eerste klant die ik heb in de twee jaar dat ik bij Sogeti werk.

Het is voornamelijk een Microsoftomgeving, gevirtualiseerd met VMware en draaiend op een Cisco-netwerk. We zien VMware als een betrouwbaar en bewezen platform, meer dan Hyper-V.

Servers draaien op een combinatie van Windows Server 2003 en 2008. Dat verschil heeft niet zozeer te maken met de hardware, dat is immers allemaal virtueel, maar met de applicaties. Een aantal applicaties worden onder 2008 niet zo goed ondersteund, zoals een document management-product die wij hier gebruiken, of Blackberry Enterprise Server."

Combinatie

"Ik kan niet echt zeggen of ik systeembeheer of netwerkbeheer leuker vind. Voor mij moet het juist een combinatie zijn. Ik zou het vreselijk vinden om de hele dag naar de Cisco-terminal te moeten turen. Juist de combinatie van systemen, netwerken en virtualisatie maakt het interessant.

Je ziet leveranciers naar elkaar toe kruipen. Iedereen kan zijn sticker op een doosje plakken, en of er nou HP op staat of Cisco maakt niet zoveel uit. Tuurlijk, elk heeft zijn eigen interface en eigen bediening. In de virtualisatieslag zie je VMware met virtuele switches komen in samenwerking met Cisco. Dat zijn interessante ontwikkeling."

Favoriete tool

"Op dit moment PowerShell denk ik. Die taal brengt veel flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden. Het is vergeleken met andere talen relatief eenvoudig, en het is heel snel te leren. Echt uniek is het niet, maar het grote voordeel is dat ik er diverse omgevingen mee kan beheren: Active Directory, met een add-in kan ik VMware beheren, ik kan Exchange beheren."

Problemen

"Dagelijkse problemen heb ik niet zozeer. Afgelopen twee jaar hebben we de infrastructuur vanaf nul weer helemaal opgebouwd. Het was een Windows 2000-omgeving, en die was oud en slecht beheerd. Alle legacy hebben we de deur uitgedaan, en daarmee ook een groot deel van de problemen weggehaald. Als er nu problemen zijn, dan zijn het vaak gebruikersgeïnitieerde problemen als printers die het niet doen en zo. Dat ligt dan vaak aan de apparatuur, of aan de gebruiker zelf. Niet zo heel spannend.

Ict is een grote puzzel, waarbij het altijd leuk is om te zien hoe alle stukjes in elkaar vallen en hoe je daarmee een goed resultaat kunt bereiken. Het is echt mijn ding, en het plezier dat ik eraan beleef."

Waarom winnen?

"Dit gaat waarschijnlijk iedereen zeggen, maar ik heb veel kennis. Daarnaast kan ik me heel goed inleven in de wensen van een organisatie, en dat vertalen naar de technische mogelijkheden. Dat is een eigenschap waar ik heel trots op ben, en waar ik ook veel complimenten voor krijg van opdrachtgevers. Je moet als systeembeheerder nooit uit het oog verliezen dat je werkt voor een organisatie, dat jij de organisatie moet dienen en ze de mogelijkheden moet geven om hun business te doen zonder zich aan jou aan te passen."

De andere finalisten zijn:

Jan-Willem Chen Beert Bierma Daan Lieshout Thierry Vos Gerard van de Lagemaat Corne van de Ven Eddy Vercauteren Jeroen Huurman Ron Beugeling Bron: Techworld