"Blinck verkoopt diensten en producten voor op je mobiele telefoon, zoals bijvoorbeeld muziek en games.”

Omgeving toen

"Ik beheer 130 werkplekken, samen met twee collega's. Het was flink brandjes blussen toen ik hier kwam: allemaal manual installs van XP en van office, en als er een nieuwe pc binnenkwam waren we een paar uur bezig om alles van scratch af aan te installeren.

We draaiden hier bijvoorbeeld ook een Kerio mailserver. Dat is echt een draak van een product. De connectorsoftware was gebaseerd op IMAP in plaats van op MAPI, en de server was een simpel SATA-doosje. Dat werkte allemaal dermate slecht dat we gebruikers adviseerden om in te loggen op de webmail als het echt te lang ging duren; Er ging soms vijf minuten overheen voordat het volgende mailtje in de Outlook Client geopend werd. Ik heb geen idee wie dat allemaal zo heeft opgezet. Hij was al een maandje weg toen ik hier kwam."

Omgeving Nu

"We hebben de omgeving de afgelopen 22 maanden dat ik hier zit vernieuwd, en alles begint gestroomlijnd te raken. Inmiddels zitten we met een imaging systeem, met Active Directory en met group policies. Die Kerio hebben we met een hele grote boog eruit getrapt en vervangen met Exchange. We hebben allerlei nieuwe Dell-dozen naar binnen gerold met VMware, dat was voorheen allemaal Super Micro. We zijn geheel virtueel, met Windows Server 2008. We zijn met de laatste technologie bezig geweest, dat is dan wel een voordeel als je alles mag vernieuwen. Nu hebben we zestien servers in de head office, eentje op een co-locatie en twee op ons kantoor in Dublin.

Ik heb helaas nog wel wat erfenisjes. Onze fileserver draait nog op Debian met Samba daar bovenop. Het zal meer aan de configuratie liggen dan aan de software, maar dat ding presteert nog steeds slecht."

Leuke oplossing

"We hadden hier door die Samba backend en trage servers een gigantisch probleem met de gebruikersprofielen. We hebben nu, weliswaar met een resource kit-implementatie, een user data setting framework opgezet. Hiermee worden alle folders afgesplitst waarin privégegevens kunnen komen. Folders als My Documents, My Pictures enzovoort worden allemaal lokaal opgeslagen, en alles dat eventueel bedrijfskritisch is wordt geredigeerd naar de server. Profieltjes worden zo lekker klein gehouden. Het aan- en uitloggen waar vroeger per user zo'n twintig minuten overheen ging is zo gereduceerd tot vier minuten."

Favoriete Tool

"Ik gebruik eigenlijk niet zoveel tooltjes, en zoveel mogelijk standaardspullen. Een beetje Spartaanse die-hard dus. Meestal kan ik dingen gewoon direct beetpakken. Tooltjes doen dingen vaak via een omweg, terwijl het via de directe weg net zo snel gaat en zonder de extra kosten. Ik heb een paar werkgevers geleden bij de Rabobank gezeten, en daar maakten we gebruik van Quest Tools, maar als je even je best doet dan kun je met de standaarddingen hetzelfde bouwen."

Vista

"We zijn compleet Vista op de werkplekken, daar zijn we nu de laatste dingen voor aan het afronden. Nu heb ik toevallig een paar blue screens waar we even de vinger niet achter kunnen leggen, maar voor de rest hebben we eigenlijk geen issues. Vista en Server 2008 vullen elkaar prima aan. Onze ticket-cue staat altijd vrij leeg, op dit moment staan er toevallig negen tickets in. Zelf doe ik de bedrijfsbrede ingrepen, terwijl mijn collega's verder de rollouts doen. Ik moet zeggen: ik ben eigenlijk best trots op mijn omgeving.

Het helpt dat al onze systemen Vista-waardig zijn: Dell Optiplexen, met twee gieg geheugen, met goede specs. Op termijn willen we ook naar Windows 7 migreren, ook een reden om voor Vista te kiezen."

Waarom winnen?

"Ik denk dat ik dit bedrijf het afgelopen jaar aardig wat tijd heb bespaard. De omgeving is omgeturnd naar een stabiele, bruikbare omgeving. Met de introductie van het Microsoftnetwerk is het hier vreselijk stabiel geworden. Ik ben in 1995 begonnen, en heb ook al ervaring opgebouwd in verschillende omgevingen: Dos, Windows, OS/2. Dat maakt mijn werk ook vrij makkelijk. En ik ben natuurlijk een van de weinigen die in het hele bedrijf een Vista-omgeving heeft uitgerold, waarbij we de initiële weerstand van de gebruikers hebben overwonnen."

De andere finalisten zijn:

Jan-Willem Chen Beert Bierma Daan Lieshout John Eijgensteijn Gerard van de Lagemaat Corne van de Ven Eddy Vercauteren Jeroen Huurman Ron Beugeling Bron: Techworld