RC1 van de nieuwe webbrowser is beschikbaar in ruim 45 talen en is volgens de ontwikkelaars enkel bedoeld voor testdoeleinden. Mozilla waarschuwt dan ook dat nog niet alle Firefox add-ons zullen werken met deze Release Candidate. Ook wijzen de ontwikkelaars op een lange lijst met 'bekende bugs'.

Verbeteringen

Firefox 3 is gebaseerd op versie 1.9 van het renderingplatform Gecko dat in vergelijking met de vorige versie ruim 14.000 updates bevat. Hier bovenop belooft Firefox 3 RC1 veiliger, eenvoudiger in gebruik en persoonlijker te zijn dan de voorganger.

Een belangrijkste speerpunt voor de nieuwe browser is het geheugenverbruik. Firefox is berucht om de manier waarop het geheugen blijft consumeren naarmate hij langer open staat. Dat moet met een nieuwe geheugenmanager verholpen worden. Op het gebied van performance belooft de leverancier verder dat applicaties zoals Google Mail en Zoho Office sneller lopen.

De Release Candidate kan worden gedownload voor Windows, Linux en Mac OS X. Mozilla waarschuwt wel dat onder Mac OS X en Linux de Release Candidate voorgaande versies van de webbrowser overschijft. Onder Windows wordt Firefox 3 geïnstalleerd in een nieuwe folder.

Definitieve versie

Nog altijd is niet duidelijk wanneer de definitieve versie van Firefox 3 op de markt komt. Mozilla houdt het bij de mededeling dat de definitieve versie komt 'op het moment dat wij het product volledig geschikt achten voor onze gebruikers'. Firefox 3 stond oorspronkelijk gepland voor eind 2007.

Vorige week zag overigens ook de eerste officiële alpha-versie van de nieuwe Thunderbird het levenslicht. De e-mailapplicatie is gebaseerd op hetzelfde platform als Firefox 3.

Bron: Techworld