Tegelijkertijd waarschuwt Mozilla dat ontwikkelaars slechts een week hebben om nog met verbeteringen te komen voor bèta 5. Dan zal de stichting de code 'op slot' gooien en zal het niet lang duren voordat de browser de laatste phase van de testfase ingaat. Na de vijfde bèta moet dan eindelijk een release candidate komen van de open source browser.

Sinds de derde bèta, die vorige maand het levenslicht zag, zijn maar liefst 900 verbeteringen aangebracht, zo beweren de makers. Vooral het uiterlijk van de browser is nu 'natuurlijker' geworden ten opzichte van het besturingssysteem waar hij op draait. Toch zitten er nog dusdanig veel bugs in, dat een vijfde versie noodzakelijk is, zo schreef ontwikkelaar Mike Beltzner vorige week.

Belangrijkste speerpunt voor de nieuwe browser is het geheugenverbruik. Firefox is berucht om de manier waarop het geheugen blijft consumeren naarmate hij langer open staat. Dat moet met een nieuwe geheugenmanager verholpen worden.

Een releasedatum is niet gegeven, maar wordt nu op zijn vroegst geschat op ergens volgende maand, afhankelijk van de resultaten van de laatste twee testversies. Net als voorheen staat Mozilla erop dat de browser nog niet geschikt is voor 'gewone' consumptie. De download is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Bron: Techworld