Volgens Mozilla's hoofd ontwikkeling Mike Shaver en chief technology officer Brendan Eich worden geavanceerde webapplicaties tegenwoordig gehinderd door de beperkingen van JavaScript interpreters. Door het uitvoeren van de code te versnellen, moet JavaScript net zo snel reageren als andere programmeertalen. Dit zou volgens het tweetal kunnen leiden tot een geheel nieuwe generatie, zeer krachtige webapplicaties.

Tracing

De versnelling moet worden bereikt met tracing. Het 'tracing' mechanisme volgt het gedrag JavaScript wanneer dit de eerste keer wordt uitgevoerd en vat de berekeningen als het ware samen. De volgende keer dat een vergelijkbare code wordt uitgevoerd, grijpt de browser terug op die samenvatting, waardoor de code veel sneller wordt uitgevoerd.

In vroege testen bleek de technologie al een versnelling van een factor twintig op te leveren. Volgens Shaver en Eich is dat slechts het topje van de ijsberg en zijn er nog veel grotere snelheden mogelijk.

Niet het eerste product

Firefox is niet het eerste product waarbij Mozilla tracing implementeert. De organisatie gebruikt hetzelfde principe bij zijn Tamarin project, een nieuwe JavaScript runtime engine die gebaseerd is op Adobe's ActionScript virtual machine. Tamarin verkeert nog in een vroeg stadium en zal pas bij Firefox 4 worden ingevoerd.

Serieus platform

Om ervoor te zorgen dat de tracing-technologie in Firefox wel zorgt voor betere prestaties heeft Mozilla de technologie aangepast zodat het rechtstreeks kan worden geïmplenteerd in SpiderMonkey, de JavaScript interpreter in Firefox 3. Dit zal ook tot resultaat hebben dat de browser zelf beter presteert omdat een groot deel van Firefox is gebouwd in JavaScript. Met de verbeteringen wil Mozilla aantonen dat JavaScript een serieus platform is waar volledige applicaties in kunnen worden geschreven.

Bron: Webwereld Bron: Techworld