Mozilla is druk bezig met zijn snellere releaseschema, waardoor er elke zes weken een nieuwe versie van Firefox verschijnt. De browserontwikkelaars richten zich de komende tijd vooral op het sneller maken van de open source-browser, meldt ict-nieuwssite Cnet.

Firefox splitsen

Een van de meest ingrijpende veranderingen de komende tijd vormt het project Electrolysis. Dat splitst Firefox op in meerdere onafhankelijke geheugenprocessen, wat de reactiesnelheid van de browser flink moet verbeteren. In Firefox 3.6 zit al een Electrolysis-element: de scheiding van plug-ins in een eigen geheugendeel.

De Mozilla-programmeurs willen dit project snel verder uitbreiden. Mozilla-directeur Chris Blizzard noemt in een weblogbericht vrijdag nog geen tijdschema voor de invoering van Electrolysis. Firefox 6 staat gepland voor half augustus, terwijl er al gewerkt wordt aan versies 7 en 8.

Beveiliging à la Chrome

Het Electrolysis-systeem kan ook het grafische prestatieniveau verhogen, beter gebruik maken van multicore-processors en de beveiliging van de browser verbeteren. Gescheiden geheugenprocessen verminderen namelijk beveiligingsproblemen omdat een stuk malware minder impact kan hebben. Het draait immers in een afgeschermd geheugendeel. Google heeft dit van begin af aan al opgenomen in zijn browser Chrome.

Een andere belangrijke Firefox-verbetering is de scheiding tussen het user-interface proces en het browserdeel dat de daadwerkelijke webcontent afhandelt. Hierdoor reageert de browser sneller. Het opsplitsen van processen kan echter ook zorgen voor meer geheugengebruik in totaal. Het delen van tijdelijk opgeslagen grafische elementen tussen processen is ook lastiger.

Geheugengebruik

Mozilla heeft nog een ander project op stapel staan: MemShrink, gericht op het verminderen van Firefox' geheugengebruik. De eerste resultaten van dit project verschijnen in Firefox 7, die in september uitkomt. Het geheugengebruik kan tot 30 procent dalen, maar MemShrink is recent op problemen gestuit die leiden tot onder meer crashes.

Binnenkort voegt Mozilla ook 64-bit ondersteuning toe aan de Windows-uitvoering van zijn browser. Dit blijkt uit een weblogbericht door Firefox-productmanager Asa Dotzler. Volgens hem staat de 64-bit versie van Firefox hoog op de 'to do-list' voor deze zomer en herfst. Dotzler heeft nog wel een aantal vragen voor de Firefox-gemeenschap, zoals over snelheid, beveiliging en de beschikbaarheid van plug-ins. Het voorbereidingswerk voor de 64-bit versie is ook volgens release-engineer Armen Zambrano Gasparnian in volle gang en heeft momenteel de hoogste prioriteit.

64-bit en plug-ins

De overgang naar 64-bit is jaren geleden al ingezet met de komst van nieuwe processors, waarna besturingssystemen Mac OS X en Windows zijn gevolgd met 64-bit uitvoeringen. Het grootste voordeel van 64-bit is ondersteuning voor meer dan 4 GB aan geheugen. Een grote drempel voor een 64-bit browser is dat plug-ins als Adobe Flash nog niet in 64-bit werken. Daar komt binnenkort verandering in. Adobe heeft recent een beta-versie van Flash 11 met 64-bit ondersteuning uitgebracht.