De aankomende versie 10.1 van Flash voor mobiele apparaten is de volledige implementatie van Adobe's Flash Player. Die software komt onder meer voor Blackberry- en Android-smartphones, die in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Dat betreft dan wel telefoons met een ARM Cortex-A8 processor.

Droid en Nexus One

Op dit moment voldoen maar enkele Android-toestellen aan de minimumvereisten voor Flash 10.1. Dat omvat de Droid van Motorola (in Europa Milestone geheten) en de Nexus One van Google zelf. Producent Adobe lanceert Flash 10.1 in de eerste helft van dit jaar. Gebruikers kunnen Flash dan meteen al zelf downloaden, vertelt Flash-evangelist Serge Jespers aan Webwereld.

Dat kan op verschillende manieren: bij de Android Market Place, via een update van het besturingssysteem, of direct bij Adobe. Daarvoor moeten de downloaders wel een compatibele telefoon hebben. Jespers noemt naast de Droid/Milestone en de Nexus One nog enkele andere toestellen: de Sony Ericsson X10, HTC Desire en de Acer Liquid.

Levensspanne telefoon

Adobe zelf verklaart dat het zich richt op de nieuwste chipsets die beschikbaar zijn voor mobiele telefoons. "Smartphones hebben een typische levensspanne die minder is dan de helft van die van een desktopcomputer. Hardwarekeuzes worden gemaakt door te plannen voor de toekomst", vertelt Jespers.

"De keuze om te mikken op de ARM Cortex-A8 chipsets zorgt voor een grotere efficiency en, wat het belangrijkste is, een breder bereik aan consistente ervaringen naarmate de ingebruikname toeneemt." Met die consistente ervaringen doelt de Adobe-medewerker op het prestatieniveau van Flash op mobiele telefoons.

ARM benadrukt voor de Cortex-A8 dat apparaten met die chip 'het volledige internet' bieden inclusief sociale netwerken als Facebook en MySpace, en videosite YouTube. Dat zijn allen zware gebruikers van Flash.

Flash Lite

Door de minimumvereisten voor Flash 10.1 vallen oudere en veelgebruikte Android-telefoons buiten de boot. Hetzelfde geldt voor andere smartphones met lichtere processors dan de Cortex-A8. Jespers stelt dat die toestellen tekort schieten qua hardwaremogelijkheden. Ze moeten het dus doen met de uitgeklede mobiele variant Flash Lite.

Adobe maakt nog wel een nieuwe versie van die geoptimaliseerde runtime voor de eigen multimediatechnologie. De nieuwe Lite-versie is voor veel van de tekortschietende apparaten, mailt Jespers. Het is niet bekend welke telefoons hiervoor buiten de boot vallen en wat de verdere ontwikkelplannen zijn voor Flash Lite.

Volgens de site van processorontwerper ARM zijn ook de Nokia N900-tablet, de Palm Pre-smartphone en de Samsung Omnia i8910-smartphone uitgerust met de Cortex-A8. Die apparaten draaien als besturingssysteem respectievelijk Maemo, webOS en Symbian. Adobe wil Flash 10.1 ook uitbrengen voor die platformen, naast het Blackberry OS van RIM.

Geen iPhone en Windows Mobile

Het iPhone OS staat niet meer op de planning. Flash-evangelist Mike Chambers van Adobe laat nu weten dat het bedrijf geen verdere investeringen meer doet in de Flash-compiler voor Apple's smartphone. Dat betreft de exportfunctie van Creative Suite 5 (CS5) om Flash-apps om te zetten in iPhone-code. Flash-code draait niet op de iPhone. De Flash Player wordt geweigerd door Apple. Chambers stelt dat de CS5-compiler bewijst dat er geen technische redenen zijn om Flash te weigeren.

In oktober vorig jaar was er ook sprake van Flash 10.1 voor Windows Mobile 6.5, maar die plannen zijn eerder dit jaar geschrapt. Adobe wil zijn multimedia- en applicatieplatform ook uitbrengen voor Windows Phone 7. Het is echter nog niet duidelijk hoe Flash zal draaien op die opvolger van Windows Mobile. Dat besturingssysteem heeft Microsofts Flash-tegenhanger Silverlight als applicatieraamwerk. Zogeheten native apps zijn niet toegestaan op het eind dit jaar uitkomende platform.