De bewuste dump zorgde voor een miniflashcrash op de aandelenmarkt. Het zorgde ervoor dat het aandeel vlak voor het sluiten van de beurs opnieuw in een vrije val terecht kwam en in luttele seconden met 5 dollar naar beneden dook.

Volgens financieel nieuwssite ZeroHedge werd er een blok van zo'n 800.000 aandelen gedumpt. Daarbij wijst ZeroHedge op de data van beursonderzoeker Nanex, die in intervals van 17 seconden grafisch laat zien wat er in die laatste minuut van de handelsdag gebeurde.

Flasdumps vaker een fout in digitaal handelen

Eerder zijn dergelijke flashdumps op de Amerikaanse aandelenbeurs te wijten geweest aan fouten in het algoritme van het zogeheten high frequency trading (HFT), waarbij binnen aangegeven parameters geautomatiseerde systemen het kopen en verkopen van aandelen en afgeleide producten volledig overnemen. Binnen nanoseconden gaan grote bulken aan aandelen van het ene systeem naar het andere. Sommige handelshuizen doen alles via HFT.

Maar in dit geval lijkt het een vooropgezet plan om vlak voor sluiting van de beurs met een flinke aandelendump de koers te manipuleren, zegt ZeroHedge. “Waarom iemand dat wil doen (of ermee wacht tot de allerlaatste seconde), is de grote vraag." De dump ging op dat moment rechtstreeks tegen de stijging van de index in, een vaker gebruikte, maar omstreden, handelsmethode.