De bizarre branche van flitshandelaren, ook wel high speed (of frequency) traders genoemd, is bezig met de race naar nul: geautomatiseerde beurshandel met de snelheid van het licht. Daarvoor heeft het bedrijf Anova een nieuw draadloos netwerk opgetuigd met een combinatie van lasers en gerichte millimeterstraling, meldt de Wall Street Journal.

Geautomatiseerde handel met lichtsnelheid

Op die manier kan cruciale koers- en transactiedata sneller worden uitgewisseld tussen de verschillende steden waar beurshandel plaatsvindt, en is de flitshandelaar haantje de voorste om zijn winst te pakken. Dat gaat uiteraard volautomatisch, maar daarin schuilt ook een risico.

De beslissing om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen neemt de computer op basis van een aantal variabelen en algoritmes. Dit mechanisme kan zichzelf versterken, met een razendsnelle lawine aan transacties tot gevolg. Dit heeft meermaals geleid tot een zogenaamde flash crash, een minibeurskrach veroorzaakt door flitshandelaren en hun geavanceerde systemen.

Lasers in de ruimte

Overigens gebruikt ook NASA lasers voor datatransmissie naar de maan, dat werkt een stuk beter in de ruimte dan radiogolven.