Forrester heeft in zijn 'Forrester Wave: Active Directory Management Solutions, Q4' enkele leidende leveranciers getoetst op 82 criteria. De marktonderzoeker heeft onder andere gekeken naar recoverymechanismen, mogelijkheden voor auditing en reporting, monitoringgereedschappen en naar tools voor bijvoorbeeld de migratie van NDS en Windows NT-domeinen naar Active Directory.

Forrester is in zijn evaluatie vernietigend over Symantec. Na de overname van het succesvolle BindView is Symantec er wel in geslaagd om de bv-Control producten te integreren in zijn eigen Symantec Control Compliance-suite. Verbeteringen aan bv-Admin en andere beheertools hebben echter niet plaatsgevonden, zo concludeert Forrester. "Klanten ontvangen alleen maar patching updates voor het oplossen van compatibiliteitsproblemen." Forrester raadt gebruikers zelfs aan om uit te kijken naar de producten van andere leveranciers. Dat heeft Forrester in ieder geval wel gedaan door in het rapport verder niet meer in te gaan op Symantec.

Reactie Symantec

Verrassend genoeg laat Symantec in een reactie weten het gedeeltelijk eens te zijn met de bevindingen van Forrester. "Al voor de overname van BindView stond vast dat we ons niet meer specifiek zouden richten op de klassieke AD-beheermarkt", zegt Guido Sanchidrian, Senior Regional Product Manager EMEA. "bv-Admin voor de klassieke beheertaken heeft dus geen prioriteit meer."

Toch is er wel enige wrevel bij de beveiliger uit Cupertino. Volgens Sanchidrian heeft Forrester zijn oordeel niet in de juiste context geplaatst. "Dat we de markt hebben verlaten, klopt gedeeltelijk. Wel zijn we geschrokken door de harde taal van Forrester. Het lijkt nu alsof we de ontwikkeling op het gebied Active Directory compleet hebben stopgezet, en dat is zeker niet het geval. De reden achter de BindView-overname was om beveiliging op AD-niveau te kunnen bieden. Dan heb je het over IT-governance, IT-risk management en compliance. Daarvoor hebben we bv-Control geïntegreerd in onze Control Compliance-suite. De ontwikkeling op dat terrein hebben we zeker niet stopgezet."

Quest, NetPro en NetIQ

Over de andere spelers op deze markt is Forrester positiever. Quest breidt zijn leiderschap verder uit en kan een uitdagende roadmap tonen. Forrester roemt vooral het brede aanbod van Quuest en de ‘superieure mogelijkheden’ voor recovery. Een goede tweede (in het overzicht zoals Forrester dat heeft samengesteld) is NetPro met sterke reporting en auditing-producten en -features.

NetIQ heeft na de overname door Attachmate de weg omhoog gevonden. NetIQ was de koppositie kwijtgeraakt maar toont aan weer de juiste richting te hebben gevonden. De aanbieder is volgens Forrester met name interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar een wat breder beheersysteem. De marktvorser roemt met name het Group Policy-beheersysteem van NetIQ.

Vet

Als algemene trend op de AD-beheermarkt noemt Forrester consolidatie als middel om ‘het vet weg te werken’. Door fusies, overnames en verouderde directorystructuren zitten bedrijven opgescheept met een warboel van honderden losjes gekoppelde domeinen die moeten worden beheerd.

Het gehele rapport is - niet geheel toevallig - te vinden op de site van Quest Software.

Bron: Techworld