De aandelenhandel is al lang geen zaak meer van schreeuwende mannen op de beursvloer. Zeventig procent van de aandelen worden automatisch verhandeld. Een vorm van aandelenhandel is de zogenaamde ‘High Frequency Trading’. Bij deze vorm worden aandelen zeer snel gekocht en verkocht. De aandelen zijn slechts enkele seconden in bezit van de handelaren. Met deze snelheid proberen zij de kleine koersveranderingen voor te zijn. Als een aandeel bijvoorbeeld stijgt, dan zal kort daarna een aandelenfonds waar dit aandeel onderdeel van is ook stijgen. In de tussentijd probeert de handelaar zijn slag te slaan. De winst per aandeel is gering, hooguit enkele centen. Maar het volume is enorm; miljoenen aandelen worden dagelijks op deze wijze verhandeld

Maar wat ging er mis toen de Dow een duikvlucht maakte? Het gebeurde bij de high frequency handelaar Tradeworx. Daar sloot iemand, bewust of onbewust, de handelscomputer af. Met als gevolg dat alle aandelen direct op de beurs werden gedumpt. Binnen een fractie van een seconde reageerde andere geautomatiseerde handelssysteem en dumpten hun aandelen. De val van de Dow was niet meer te stuiten.

Een dergelijk voorval was ook deels de oorzaak van Black Monday, de beurscrach in 1987. Alleen herstelde de systemen en de handelaren toen niet zo snel als aan het begin van deze maand.

De rol van de geautomatiseerde aandelenhandel wordt steeds groter. Het is daarom opmerkelijk dat een zo belangrijk onderdeel van ons economisch systeem afhankelijk kan zijn van een operator en een fout commando.

Bron: Techworld